VN Vrouwenvertegenwoordiger

Ieder jaar werft en selecteert de Nederlandse Vrouwen Raad een vertegenwoordiger die namens alle Nederlandse vrouwen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1947 maakt ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN (AVVN). Namens de Nederlandse vrouwen spreekt zij de Algemene Vergadering van de VN toe.

Nederland is het enige land dat dit consequent ieder jaar doet. Een unieke traditie!

Mevrouw dr. Marga Klompé, bekend als Nederlands eerste vrouwelijke minister, was één van de eerste vrouwenvertegenwoordigers.

De Nederlandse Vrouwen Raad werft en selecteert de Vrouwenvertegenwoordiger. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekrachtigt haar benoeming. De vrouwenvertegenwoordiger gaat in haar jaar als Vrouwenvertegenwoordiger het land in om met de input van vrouwen haar statement voor te bereiden. De Nederlandse Vrouwen Raad begeleidt haar hierbij. 

In 2022 is Enaam Ahmed Ali de VN Vrouwenvertegenwoordiger. Het thema waarover zij spreekt tot de regeringsleiders in de Verenigde Naties is de impact die klimaat en technologie hebben op het welzijn en de sociaaleconomische positie van vrouwen wereldwijd.

Zie ons YouTube-kanaal voor de statements van de meest recente Vrouwenvertegenwoordigers.

Op Wikipedia staat een lijst met alle vrouwenvertegenwoordigers. We moedigen je aan om deze lijst en de pagina’s van de vrouwen aan te vullen. 

Gerelateerde items