VN Vrouwenvertegenwoordiger

Ieder jaar werft en selecteert de Nederlandse Vrouwen Raad een vertegenwoordiger die namens alle Nederlandse vrouwen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreekt.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1947 maakt ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de VN (AVVN). Namens de Nederlandse vrouwen spreekt zij de Algemene Vergadering van de VN toe.

Nederland is het enige land dat dit consequent ieder jaar doet. Een unieke traditie!

Mevrouw dr. Marga Klompé, bekend als Nederlands eerste vrouwelijke minister, was één van de eerste vrouwenvertegenwoordigers.

De Nederlandse Vrouwen Raad werft en selecteert de Vrouwenvertegenwoordiger. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekrachtigt haar benoeming. De vrouwenvertegenwoordiger gaat in haar jaar als Vrouwenvertegenwoordiger het land in om met de input van vrouwen haar statement voor te bereiden. De Nederlandse Vrouwen Raad begeleidt haar hierbij. 

In 2024 is Hoba Gull de VN Vrouwenvertegenwoordiger. Het thema waarover zij spreekt tot de regeringsleiders in de Verenigde Naties is armoede. Een actueel onderwerp dat steeds urgenter wordt en bovendien aansluit bij het thema van de VN in 2024: Versnelling van gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes door de aanpak van armoede en versterking van instellingen en financiering met een genderperspectief.

Zie Gerelateerde items hieronder voor meer berichten over de VN Vrouwenvertegenwoordigers en hun statements.

Op ons YouTube-kanaal kun je de statements van een aantal Vrouwenvertegenwoordigers terug zien.

Op Wikipedia staat een lijst met alle vrouwenvertegenwoordigers. We moedigen je aan om deze lijst en de pagina’s van de vrouwen aan te vullen. 

Gerelateerde items