Samenwerking Atria en Canon van Nederland

Begin van een duurzame samenwerking met als doel de geschiedenis van Nederland voor het voetlicht te brengen en de Canon te voorzien van verhalen uit diverse invalshoeken.

Atria, kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis en emancipatie, treedt toe tot het netwerk van de Canon van Nederland. Atria sluit aan met vier sleutelstukken die verdieping geven aan de Canonvensters Aletta Jacobs en De gastarbeiders.

Eén van de sleutelstukken is een foto van Turkse vrouwen die in actie komen voor betere arbeidsomstandigheden en vertelt een verhaal bij het venster De gastarbeiders. De foto geeft een beeld van vrouwen die een hoofddoek dragen die we nog te weinig zien. Het herinnert aan een onderbelichte geschiedenis: niet alleen mannen, maar ook de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland heeft hard gewerkt voor de kost en een belangrijke bijdrage geleverd aan de economie.  
 
De andere drie sleutelstukken geven context aan het venster over Aletta Jacobs. Zo wordt het originele affiche uit 1918 van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht toegevoegd. In 1883 wil Jacobs zich op de kieslijst laten zetten, maar als vrouw wordt zij geweigerd. In 1903 wordt Jacobs algemeen presidente van de Vereeniging. 
 
Een portret van feministe Wilhelmina Drucker vertelt ook een verhaal bij het Canonvenster Aletta Jacobs. Drucker was politiek zeer actief en richtte in 1894 de eerdergenoemde Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op. De feministische beweging Dolle Mina uit 1969 is naar Wilhelmina Drucker vernoemd.  

Bijzonder boekje 
Aletta Jacobs was feminist, maar ook de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Zij had grote invloed op de medische wetenschap. Het laatste sleutelstuk, het boek De Vrouw. Haar bouw en haar inwendige organen, is daarvan een bijzonder voorbeeld. Met dit kleurrijke boek vol uitklapbare organen wilde Jacobs de vrouwelijk anatomie inzichtelijk maken. Zo hielp zij haar vrouwelijke patiënten een beter beeld te krijgen van hun lichaam, waardoor zij ook meer zelfbeschikking over hun leven kregen.

Het boek is voor het eerst gedrukt in 1898, met haar uitklapmogelijkheden is het erg kwetsbaar. Om het toch voor iedereen toegankelijk te maken, wordt het momenteel gedigitaliseerd. Met deze toekomstige 3D-animatie kunnen we de negentiende-eeuwse inzichten van Jacobs laten zien in de eenentwintigste eeuw.    

Samenwerking  
Met de Canon als uitgangspunt slaan musea, gedenkplekken en erfgoedinstellingen door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Ingrid Oostendorp, Hoofd Collecties bij Atria: ‘We zijn heel blij dat Atria haar iconische sleutelstukken mag gebruiken om verdieping te bieden bij verschillende vensters in de Canon. De verhalen van vrouwen zijn in onze geschiedenis nog te vaak onderbelicht. We kijken er naar uit om samen met het Canonnetwerk te onderzoeken hoe we hun verhalen nog vaker een plek kunnen geven en hopen zo iedereen te inspireren met de bijzondere verhalen uit de vrouwenbeweging.’  

Ter ere van de nieuwe samenwerking en om het gesprek over representatie in de Canon voort te zetten organiseren Atria en de Canon van Nederland op 14 februari 2023 het evenement Wat een Stuk! 

Meer nieuws