Evenement ‘Wat een stuk’

14 februari – Voor wie meer wil weten over de representatie van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis. En hoe je deze lessen kunt integreren in je leven, werk en opleiding.
Datum:

14 februari, 2023

Tijd:

14:00 – 17:00 uur

Locatie:

Bibliotheek Neude, Utrecht

De meeste mensen kennen Aletta Jacobs wel, maar wie zijn de andere vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in onze Nederlandse geschiedenis? Welke vrouwen waren bepalend voor het vormen van de maatschappij zoals we die nu kennen? Kun jij bijvoorbeeld de vrouwen opnoemen die ervoor gezorgd hebben dat jij vandaag kunt stemmen?  

Behalve Aletta Jacobs zijn veel vrouwen tot nu toe onzichtbaar gebleven in de Nederlandse geschiedenis. Beeldvorming doet ertoe en de verhalen die we bewaren bepalen hoe we onze geschiedenis doorvertellen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de geschiedenis zoals we die nu kennen inclusiever wordt? En nog belangrijker: wat kun jij hierin doen?  

Op 14 februari organiseren Atria en De Canon van Nederland het gratis evenement ‘Wat een Stuk!’. Deze middag gaan verschillende experts met deelnemers in gesprek over beeldvorming, seksualiteit en inclusie. 

Hoe bepalen gearchiveerde foto’s van toen de beeldvorming rondom moslima’s nu? Hoe kan het dat de clitoris wel beschreven werd door Aletta Jacobs maar jaren niet in onze biologieboeken terecht kwam? En kun je Wilhelmina Drucker beschouwen als de influencer van haar tijd? 

Dus wil jij meer weten over de representatie van vrouwen in de Nederlandse geschiedenis? En hoe je deze lessen kunt integreren in je leven, werk en opleiding? Zorg dan dat je er op 14 februari bij bent en laat je inspireren en activeren! 

Gratis entree.
Let op: dit is een gratis evenement maar er wordt wel op je gerekend. Ben je verhinderd of is er toch iets tussen gekomen? Geen probleem, laat het weten via pr@atria.nl. Dan kan iemand anders blij gemaakt worden met je plek. 

De Canon van Nederland

De Canon laat aan de hand van belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland zien. Atria’s archief staat bol van inspirerende vrouwelijke pioniers uit het heden en verleden. Vier spraakmakende stukken uit het archief van Atria worden nu toegevoegd aan de Canon; die archiefstukken vormen aanleiding voor discussies. Lees verder over de samenwerking tussen Atria en De Canon van Nederland.

Meer agenda