Cybersecurity en de rol van vrouwen

Het is ontzettend belangrijk om vrouwen te laten delen in de werkgelegenheid en financiële opbrengsten van cybersecurity.

Esther Schagen-van Luit, de CISO van Deloitte Nederland en België, is verantwoordelijk voor de digitale veiligheid van 15.000 medewerkers bij het accountancybedrijf. In haar lezing neemt ze ons mee op haar reis naar de wondere wereld van cybersecurity.

Dat Esther Schagen-van Luit deze rol nu vervult was niet altijd vanzelfsprekend. Ze studeerde economie en management en vond als jonge vrouw IT maar ‘stom’, net als veel andere meisjes en vrouwen die helaas niet aan deze reis beginnen. Een gemiste kans aldus Schagen-van Luit. Cybersecurity is een snelgroeiend, toekomstbestendig en goed-betalend werkveld waarin op dit moment in Nederland maar een zeer klein percentage vrouwen werkt. En dat terwijl er volgens een rapport van het industrieplatform (ISC)2 uit 2021 maar liefst een wereldwijd tekort is van 2.7 miljoen security professionals om onze samenleving veilig te houden.

Aanmoedigen
Het is ontzettend belangrijk om vrouwen te laten delen in de werkgelegenheid en financiële opbrengsten van cybersecurity. We moeten meisjes aanmoedigen om IT als studie te kiezen en ervoor te zorgen dat deze opleidingen en werkplekken een meer inclusieve omgeving worden. Juist vrouwen zijn namelijk bij uitstek doelwit van online intimidatie. Door vrouwen kennis te laten maken met dit werkveld, weten ze in de toekomst beter hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen.

Onbegrip
Iets wat vrouwelijke participatie belemmert is onbegrip over wat cybersecurity inhoudt, en de afgeleide assumptie dat dat voor vrouwen te moeilijk is of niet interessant. Het beeld dat de media in stand houdt is dat cybersecurity iets is voor een slimme, weinig sociale, jonge man met een hoodie die in het donker op zolder zit te hacken. Het is goed te begrijpen dat dat niet voor iedereen lonkt. Het bieden van een podium aan vrouwelijke rolmodellen is daarom een belangrijke stap op weg naar het doorbreken van dat beeld.

Breed werkveld
Het bovengenoemde werkveld is de laatste jaren veel breder geworden. De technologie is nu verweven met aspecten van psychologie, criminologie, economie, strategie, internationale relaties, crisismanagement en juridische kennis – velden waarin juist heel veel vrouwen opgeleid zijn. Waar voorheen de focus lag op technieken en tools om hackers buiten de deur te houden, wordt nu veel tijd gespendeerd aan training, communicatie en het beheersen van risico’s. Duiden wat precies te doen op dagelijkse basis binnen het abstracte en futuristisch-klinkende cybersecurity is daarom een andere invalshoek waar Schagen-van Luit in deze sessie aandacht aan besteed. Wat bedoelen mensen als ze het hebben over een ‘hack’ en hoe treedt zij met haar team op in dergelijke situaties? Hoe ‘doe je’ cybersecurity en waarom gaat het dan toch soms mis getuige de berichtgeving in het nieuws? En wat voor een relatie heeft cybersecurity tot andere nieuwe, digitale ontwikkelingen zoals AI (denk aan ChatGPT), Deepfakes, Blockchain en Quantum?

Meer Algemeen