VN Vrouwenvertegenwoordiger 2023

De Nederlandse Vrouwen Raad heeft Chantal Korteweg voorgedragen als de VN Vrouwenvertegenwoordiger 2023.

Chantal Korteweg zal als Vrouwenvertegenwoordiger in 2023 deel uitmaken van de Nederlandse delegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Zij zal gebruikmaken van dit internationale podium om aandacht te vragen voor financiële inclusie. Een actueel onderwerp dat steeds urgenter wordt en bovendien aansluit bij het thema van de VN in 2023: innovatie, technologische verandering en onderwijs in het digitale tijdperk om gendergelijkheid te bereiken.

De financiële weerbaarheid en zelfstandigheid van vrouwen speelt een belangrijke rol in hun positie wereldwijd. Als directeur Inclusive Banking bij ABN AMRO zet Chantal Korteweg zich in voor de toegankelijkheid en inclusiviteit van producten voor (in de eerste plaats) vrouwen. Hierbinnen richt zij zich bijvoorbeeld op het opzetten van (digitale) workshops en educatieprogramma’s voor vrouwelijke klanten.

Eerder was zij betrokken bij het programma ‘Fempower your Growth’, dat bankiers en vrouwelijke ondernemers met elkaar verbindt zodat deze vrouwen laagdrempelige toegang tot financiële informatie en dienstverlening krijgen.

Door haar activiteiten is Chantal een rolmodel voor diverse groepen vrouwen in de samenleving en door haar brede netwerk is zij een verbinder en een representant van de vrouwen in Nederland. De Nederlandse Vrouwen Raad kijkt er naar uit om haar in actie te zien.

2022 is het 75e jaar dat de Nederlandse Vrouwen Raad een Nederlandse vrouw meestuurt naar de Algemene Vergadering van de VN in New York, een uniek jubileum. De eerste vrouwenvertegenwoordiger was Marga Klompé in 1947. In 1956 werd zij de eerste vrouwelijke minister van Nederland.

Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1947 heeft Nederland als enige land consequent ieder jaar een speciale Vrouwenvertegenwoordiger gestuurd die de wereldleiders toespreekt en aandacht vraagt voor gendergelijkheid.

Op de foto: Astrid van Heumen, voorzitter Nederlandse Vrouwen Raad, en Chantal Korteweg, voorgedragen VN Vrouwenvertegenwoordiger 2023

Meer nieuws