Terugblik op een geslaagd jubileumfeest

Op 29 november 2023 vierde de Nederlandse Vrouwen Raad haar 125-jarig jubileum in Theater Amsterdam.

Vanuit de lidorganisaties, de Alliantie Politica en op uitnodiging van het bestuur waren 150 gasten verenigd om dit bijzondere moment met ons te vieren.

Voorzitter Astrid van Heumen opende de avond met het heffen van het glas op de verjaardag van de Nederlandse Vrouwen Raad.

Vervolgens nam Tanja Brycker van Hologic het woord om verrassende cijfers te delen over de participatie en behoeftes van Nederlandse vrouwen in de gezondheidszorg.

Tapasya Vreeken-van Tol, bestuurslid van de Nederlandse Vrouwen Raad, blikte terug op de activiteiten van Alliantie Politica van afgelopen jaar. Ook deelde zij haar afdronk van de uitslagen van de Tweede Kamer-verkiezingen op 22 november met betrekking tot de impact ervan op vrouwenrechten in Nederland. Zij kondigde ook de VN Vrouwenvertegenwoordiger aan voor 2024, Hoba Gull, die zich bij de VN tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uit zal spreken over het onderwerp vrouwen in armoede.

Vervolgens was het de beurt aan keynote spreker Lidewij Edelkoort die een beeld schetste van de vrouw van de toekomst, op basis van de archetypen van verschillende godinnen. Elke godin haar kleuren, kunstobjecten, stoffen, sieraden en persoonlijke waarden kwamen allen terug in kunstzinnige en moderne fotografie.

Onder genot van een hapje en een drankje, sloot het gezamenlijke bestuur het NVR-specifieke gedeelte van het programma af met haar gasten waarna het gehele gezelschap plaats nam in de theaterzaal beneden. 

Het tweede deel van het programma werd met dank aan Helen Pink door TEDxAmsterdamWomen gefaciliteerd. Met 1000 vrouwen in de zaal mochten we luisteren naar de verhalen van Angelique Houtveen als moderator, Raisa Ghazi over zichtbaar zijn als drager van een hijab, Ingrid Valks over het nemen van rust, Lies Oudemans over financiële onafhankelijkheid voor vrouwen, Mickelle Weber over het vastleggen van onbetaald werk in een huishouden via de blockchain, Jasemen Nasab over hoe Gen Z de moderne crises aan wil pakken, Dr. Nicola Fox over haar impactvolle werkzaamheden binnen het wetenschapsteam van NASA, Shenin Lebrun over de waarde van representatie in de Nederlandse media en Houda Noussi over de inclusiviteitslessen die zij geleerd heeft van haar dochter met Down Syndroom. De afsluiting werd verzorgd door Katen Jenkinson met Spoken Word poëzie. 

Wij: het bestuur van de Nederlandse Vrouwen Raad, te weten Astrid van Heumen, Ellis Stam, Marjanne Bouwsma, Tapasya Vreeken-van Tol en Esther Schagen-van Luit, ons personeel en onze vrijwilligers, zijn dankbaar voor de interesse, passie en warmte die we op deze avond met onze leden en genodigden hebben mogen ervaren. Een 125 jarig bestaan komt tegenwoordig maar weinig voor. Dat de Nederlandse Vrouwen Raad een van die uitzonderingen is, is een bijzonder heugelijk feit.

Ook voor de Nederlandse Vrouwen Raad zijn het financieel uitdagende tijden. Mocht je je verbonden voelen met onze missie om alle vrouwen in Nederland gelijke rechten en kansen te bieden, bekijk dan hoe je ons wilt en kunt steunen via https://www.nederlandsevrouwenraad.nl/steun-ons/.
Dank en op naar de volgende 125 jaar! 

Meer nieuws