Siliconenzaak

Bureau Clara Wichmann eist schadevergoeding van meer dan € 900 miljoen van farmaceut Allergan vanwege hun ondeugdelijke borstimplantaten.

Bureau Clara Wichmann heeft op 12 december 2022 een dagvaarding tegen farmaceut Allergan uitgebracht. Vorig jaar stelde het Bureau Allergan al aansprakelijk voor hun gebrekkige Biocell borstimplantaten en tissue expanders. Met deze dagvaarding vangt een rechtszaak aan bij de Rechtbank Amsterdam.

Farmaceut Allergan moest in 2018 de betreffende borstimplantaten van de Europese markt halen omdat is aangetoond dat zij het risico op een vorm van lymfeklierkanker vergroten, maar nam verder geen verantwoordelijkheid voor de vrouwen die deze borstimplantaten al hadden. De farmaceut reageerde niet op oproepen om schadevergoeding uit te keren aan vrouwen met hun (ruwe) Biocell borstimplantaten en tissue expanders. Daarom heeft Bureau Clara Wichmann besloten een collectieve actie onder de Wet Afwikkeling Massaschade en Collectieve Actie, de ‘Siliconenzaak’, te starten, met steun van SVS Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging Nederland.

Bureau Clara Wichmann eist een schadevergoeding voor alle mensen die deze borstimplantaten (gehad) hebben. Het gaat om vrouwen die dit specifieke type borstimplantaten hebben vanwege een cosmetische ingreep of vanwege een reconstructie nadat zij vanwege (erfelijke) borstkanker hun borst(en) lieten verwijderen. Zowel mensen met als zonder klachten kunnen meedoen. Ook vrouwen die de borstimplantaten al hebben verwijderd, kunnen zich aanmelden om schadevergoeding te claimen.

Niet goed geld terug voor 60.000 vrouwen
Tot december 2018 leverde farmaceut Allergan (eerder McGhan en Inamed) de betreffende borstimplantaten die bekend staan onder de naam Biocell of Natrelle. In Nederland zijn er 60.000 mensen die dit type borstimplantaten hebben laten plaatsen voor een vergroting of een borstreconstructie.

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann:
Van deze 60.000 betrokkenen in Nederland hebben zich inmiddels duizenden vrouwen aangemeld voor de Siliconenzaak. En dat is precies de insteek van deze zaak: samen staan we sterk. Als vrouw alleen schadevergoeding eisen van een internationale farmaceut is vaak een te grote stap, maar samen het bedrag eisen waar al deze vrouwen recht op hebben, zendt een signaal uit naar fabrikanten van medische producten voor vrouwen. Deze vrouwen laten hun stem nu horen. We strijden nu voor de schadevergoeding waar ze recht op hebben. Het zijn gebrekkige producten, en hiervoor geldt: niet goed, geld terug.”

Verhalen raken diep
De Ruijter vervolgt haar verhaal: “Met de aanmeldingen die we krijgen, komen ook heel veel verschillende verhalen van vrouwen naar boven en die raken diep. Zo hebben we vrouwen gesproken die door deze implantaten kanker hebben gekregen, vrouwen die onverklaarbare klachten hebben, maar ook vrouwen zonder klachten. Er is één ding dat ze gemeen hebben, ze zeggen allemaal: ik heb een product gekocht dat niet deugt, ik wil mijn geld terug zodat ik zelf kan beslissen of ik deze implantaten in mijn lichaam wil houden of niet. Daarom zijn wij deze rechtszaak gestart.

Farmaceut Allergan in 2023 voor de rechter
Met de dagvaarding die 12 december naar de rechter is gegaan, wordt Allergan definitief voor de rechter gesleept. De rechtszaak gaat op 5 april 2023 bij de rechtbank Amsterdam van start. Bureau Clara Wichmann eist namens alle gedupeerden een schadevergoeding: voor de kosten van een behandeling om de implantaten eventueel te laten verwijderen, voor de kosten van een (veilige) reconstructie van de borsten, maar ook voor het leed en de schade dat de implantaten mogelijk hebben veroorzaakt. Bureau Clara Wichmann eist daarom een schadevergoeding die kan oplopen tot meer dan € 900 miljoen voor de vrouwen in Nederland.

Jantina Hiemstra, als advocaat van Hausfeld betrokken bij deze zaak:
Allergan heeft aan honderdduizenden vrouwen wereldwijd een gebrekkig product verkocht. Toch slaat het bedrijf iedere verantwoordelijkheid voor de schade die dit heeft veroorzaakt in de wind. We hebben geprobeerd de gang naar de rechter te vermijden en aan Allergan gevraagd om met een oplossing te komen. Nu Allergan weigert de vrouwen te compenseren, is het uitbrengen van een dagvaarding onvermijdelijk geworden. We kijken de rechtszaak met veel vertrouwen tegemoet, want er is duidelijk bewijs voor de gebrekkigheid van de Biocell borstimplantaten van Allergan. Allergan heeft de vrouwen onvoldoende gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico’s, ook toen de ernst van deze risico’s haar in volle omvang bekend was. We zullen ons hard maken voor de beste uitkomst voor de vrouwen met deze implantaten. Deze vrouwen moeten worden gehoord en hun leed moet worden erkend.”

Aanmelden voor de Siliconenzaak
Op de website www.siliconenzaak.nl kunnen mensen zich aanmelden voor de collectieve rechtszaak. Hier is ook meer informatie te vinden over ervaringsverhalen, de juridische stappen in rechtszaak, over Allergan en over klachten en symptomen.

Bureau Clara Wichmann roept betrokkenen op zich voor 31 maart 2023 aan te melden via www.siliconenzaak.nl.

Meer nieuws