Politica ontmoet Stockholm

Van 10 t/m 14 oktober 2023 was een delegatie van de alliantie Politica in Stockholm om in gesprek te gaan met politieke partijen, politici en vrouwenorganisaties over: Gendergelijkheid in de politiek en Feministisch buitenland beleid.

De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de organisaties die samenwerken in de alliantie Politica en vertegenwoordigers van 5 vrouwenorganisaties die zich in Nederland inzetten voor meer gelijkheid voor vrouwen. Namens de Nederlandse Vrouwen Raad maakten bestuurslid Tapasya Vreeken en projectleider Fien van Rossum deel uit van het gezelschap. Vanuit onze lidorganisaties gingen Lewi Vogelpoel (VNVA), Lorraine Poh Chesi (Young Feminist Ambassadors) en Annick Teeuwen (SharePower) mee.

De trip begon met een stadstour over de politieke vrouwengeschiedenis van Zweden door @lottastockholm. Lotta ontwikkelde de tour, die inmiddels door vele andere tour guides wordt gegeven. Daarna bracht het gezelschap een bezoek aan @kvinnatillkvinna, een organisatie die internationaal werkt aan vrouwenrechten en ‘feminist peace’.

Op de tweede dag werd het parlement bezocht oftewel de Riksdag. Daar troffen de deelnemers @juliakronlid, Kamerlid en vice-voorzitter van de partij overstijgende ‘Gender Equality Working Group’. Deze groep houdt zich exclusief bezig met zorgen dat alle parlementariërs op gelijke wijze hun werk kunnen doen. Er werd veel inspiratie opgedaan voor Nederland.

De dag werd besloten met een 3-in-1 bezoek: @luislineo werkt voor @organisationen_man en @menengage (twee organisaties voor de emancipatie van mannen) en de feministische politieke partij @feministerna. Naast @luislineo haakte ook @farida.d.author aan. Zij was o.a. raadslid van 2019-2022 en co-leader van de feministische partij @feministerna.

Verder werden diverse politieke partijen bezocht. Zoals @vansterpartiet, waar gesproken werd met Carolina Gustavsson van vrouwennetwerk Kvinnors Organisering. Iedereen die actief wordt bij de partij leert over patriarchaat en hoe je dit in je persoonlijke leven kunt helpen ontmantelen. Ook mocht het gezelschap langskomen bij @centerkvinnorna_swerige, de ‘green liberal feminists’ van de Centrumpartij. Dit netwerk bestaat al sinds 1932. Interessant feit: in Nederland word je lid van een politieke partij en daarna kan je je aansluiten bij het vrouwennetwerk. Maar deze partij regelt het anders: word je lid van het vrouwennetwerk dan heb je ook stemrecht binnen de partij, maar hoef je daar geen lid van te worden. Zo is het vrouwennetwerk dus de ingang.

Tot slot was er een ontmoeting met Sanna, werkzaam bij het Olaf Palmes Internationella Center. De organisatie voor internationale solidariteit, verbonden aan de Zweedse Sociaal-Democraten.

Op vrijdagmiddag was het tijd voor het allerlaatste werkbezoek. De deelnemers spraken met onderzoeker Carolina, die hen mee nam in het werk dat de overheid doet voor gendergelijkheid, specifiek op het vlak van ‘men’s violence against women’, en wat de cijfers zijn qua m/v verdeling in de politiek.

Op zaterdagochtend werd de reis afgesloten met het bespreken van wat ieder geleerd heeft en concreet meeneemt naar Nederland. Elke deelnemer gaat zich committeren aan een eigen actie.

Meer nieuws