Podcast ‘Niet jouw schuld’

In samenwerking met Atria en Rutgers presenteert Act4Respect elke week een nieuwe aflevering van de podcast ‘Niet jouw schuld’. Over partnergeweld, grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, lhbtiq+ op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie.

‘Niet jouw schuld’

Een podcast door en voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs. veiligheid en justitie die te maken krijgen met slachtoffers van gendergerelateerd geweld. Praten over partnergeweld, ongewenst gedrag in het uitgaansgeweld of mishandeling is niet moeilijk, als je tenminste weet wát je kunt vragen en hóe de vragen gesteld kunnen worden. Want hoe behandel je een slachtoffer dat mishandeld wordt door diegene van wie ze houdt? Of hoe herstel je iemands zelfbeeld die ten onder gaat aan shame sexting?  

Beluister hier de podcast via Spotify! Beluister hier de podcast via Apple Podcasts!

Sinds 26 april elke week een aflevering!

In deze podcastreeks vertellen professionals hoe zij in de dagelijkse praktijk bepaalde onderwerpen aanpakken aan de hand van persoonlijke verhalen van jongeren die gendergerelateerd geweld hebben meegemaakt. De thema’s partnergeweld, seksueel grensoverschrijdend gedrag in het uitgaansleven, shame sexting, LHBTIQ+ representatie op scholen, gendergerelateerd geweld tegen jongens en straatintimidatie worden behandeld. Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering. 

Teamtool: in gesprek gaan met je collega’s

Wat deze podcast speciaal maakt, is dat elke aflevering een teamtool bevat! Hierdoor kan je dieper ingaan op de onderwerpen die behandeld worden in de specifieke aflevering. Deze teamtool bestaat uit methodes, achtergrondinformatie en opdrachten speciaal ontwikkeld voor jongerenwerkers en professionals uit de velden zorg, onderwijs en justitie. Dit biedt de mogelijkheid het lerend vermogen van je collega’s en organisatie te versterken op deze specifieke thema’s van gendergerelateerd geweld. 

Ga met elkaar aan de slag en help ons mee in onze missie om gendergerelateerd geweld onder jongeren te voorkomen!

Act4Respect

De publiekscampagne is onderdeel van het bredere programma Act4Respect dat voor én met jongeren, jongvolwassenen en professionals (werknemers) in beleid en praktijk werkt aan de preventie van fysiek, seksueel en online geweld. Naast de publiekscampagne bestaat Act4Respect uit deskundigheidsbevordering, het (door)ontwikkelen van interventies en een kennishub voor professionals. Meer informatie staat op www.act4respect.nl of wordt lid van onze LinkedIn groep, waar al meer dan 450 professionals uit de velden onderwijs, zorg en veiligheid & justitie lid van zijn!

Nieuwsgierig geworden? De aflevering seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven van de podcast ‘niet jouw schuld’ is nu te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts

Partnergeweld – een persoonlijk gesprek met Tessel ten Zweege en Sabine Meulenbeld
Tessel ten Zweege zat vast in een gewelddadige relatie. In deze aflevering vertelt ze hoe ze fysiek en mentaal mishandeld werd door haar vriend en hoe ze door een hel ging. Sabine Meulenbeld, coach op het gebied van (positieve) seksualiteit, misbruik, afhankelijkheidsrelaties en trauma, gaat verder in op partnergeweld en op het verhaal van Tessel.

Wat is de dynamiek tussen het slachtoffer en de pleger bij afhankelijkheidsrelaties? Hoe kan mentale en fysiek mishandeling in relaties worden herkend en voorkomen? Hoe kan iemand komen tot een gezonde relatie en een goed zelfbeeld? En wat kan je als professional doen om partnergeweld aan te pakken? Deze vragen komen aan bod in de aflevering van partnergeweld!

Seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven – een persoonlijk gesprek met Zoë Horsten en Juliënne Beijer
Zoë Horsten heeft helaas vaak genoeg negatieve ervaringen meegemaakt tijdens het uitgaan waarbij ze ongewenst werd benaderd, betast of zelfs werd aangerand. In deze aflevering deelt ze haar verhaal. Juliënne Beijer, projectcoördinator van het safer clubbing project, vertelt over hoe het uitgaansleven veilig en leuk kan zijn voor iedereen en wie hierin een verantwoordelijkheid heeft.

Wat kunnen clubs zelf doen om incidenten, zoals wat Zoë meemaakte, te voorkomen en te stoppen? Wat heeft ‘safe clubbing’ hiermee te maken? Hoe kan grensoverschrijdend gedrag al in een vroeg stadium bespreekbaar worden gemaakt? Waarom is het belangrijk om hierbij traditionele gendernormen aan te pakken? En welke rol hebben scholen hierin en wijzelf? Deze vragen komen aan bod in de aflevering van seksueel ongewenst gedrag in het uitgaansleven!

Meer nieuws