Oudere vrouwen willen rechten, geen gunsten

Onze lidorganisatie Oudere Vrouwen Netwerk Nederland verzet zich fel tegen het voorstel van het Kabinet om de AOW te ontkoppelen van het minimumloon.

Het kwam als een donderslag bij heldere hemel: niemand had het zien aankomen, geen enkel verkiezingsprogramma noemde het, maar plotseling lag daar het voorstel de AOW te ontkoppelen van het minimumloon. Consternatie in de Kamer, de volledige oppositie tegen, halfhartige, onduidelijke toezeggingen.

Onze lidorganisatie Oudere Vrouwen Netwerk Nederland (OVN-NL) vindt het onbegrijpelijk dat de het Kabinet met zo’n slecht voorstel durft te komen. Het gaat immers niet om een tijdelijke verlaging van een nogal royale uitkering. Er wordt een systeemwijziging voorgesteld, waarmee het fundament van het pensioenstelsel op losse schroeven komt te staan, aldus OVN NL in een scherp opiniestuk waaraan wij als Vrouwenraad graag podium geven.

OVN-NL stelt dat de tweede pijler van het pensioenstelsel, het aanvullend pensioen voor de meeste gepensioneerden al ongeveer 12 jaar niet is geïndexeerd. Als nu ook de eerste pijler, de AOW, de basis van het gehele pensioenstelsel, niet meer stabiel is maar kan worden aangepast al naar gelang de inzichten van een kabinet, dan wordt daarmee de basale inkomenszekerheid van alle ouderen ondergraven.

Meer nieuws