Oproep voor deelname aan onderzoek naar Binnenlandse Afstand en Adoptie

Atria verzamelt de persoonlijke ervaringen van mensen die met binnenlandse afstand en adoptie te maken hebben gehad en roept hen op deze te delen met de onderzoekers.

De minister voor Rechtsbescherming heeft begin 2023 een commissie ingesteld om onderzoek te doen naar hoe in de periode 1956 tot 1984 er in Nederland werd omgegaan met binnenlandse afstand en adoptie. De commissie heeft drie onderzoeksinstituten gevraagd om ieder op een andere manier naar de periode te kijken. Een van die instituten is Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Atria verzamelt de persoonlijke ervaringen van mensen die met binnenlandse afstand en adoptie te maken hebben gehad en roept hen op deel te nemen aan het onderzoek en ervaringen en verhalen te delen met de onderzoekers.

Ken jij iemand die betrokken was bij binnenlandse afstand en adoptie in Nederland tussen 1956 en 1984? Atria is op zoek naar jouw hulp om hen te informeren over dit onderzoek, of deze oproep met hen te delen. Als je zelf betrokken bent geweest bij binnenlandse afstand en adoptie in Nederland tussen 1956 en 1984, nodigt Atria je uit om deel te nemen aan hun onderzoek. 

Er is een speciale website geopend: www.cbaa.nl, waar iedereen die dat wil zich kan aanmelden voor deelname aan het onderzoek. Met de verhalen en ervaringen van zoveel mogelijk mensen kan de geschiedenis van afstand en adoptie in Nederland in de naoorlogse jaren in Nederland in beeld worden gebracht.

Voorzitter Micha de Winter van de Commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie: ‘Meedoen aan dit onderzoek kan lastig zijn omdat het mensen terugbrengt naar een deel van hun verleden waar ze niet allemaal fijne herinneringen aan hebben. Dat begrijpen we heel goed. Daar houden we echt rekening mee. We behandelen ieders inbreng heel zorgvuldig.
We hopen wel dat veel mensen meedoen. Om de geschiedenis goed in beeld te krijgen zijn alle ervaringen belangrijk, van zoveel mogelijk verschillende mensen; de moeilijke ervaringen en ook de positieve.’

Vind meer informatie of meld je aan op de website: https://cbaa.nl.  

Meer nieuws