Maak van verkrachting een misdrijf in de hele EU

Vrouwenrechtenorganisaties in de hele EU, leden van de European Women’s Lobby (EWL), zijn verontwaardigd over het gebrek aan vooruitgang in de onderhandelingen over de voorgestelde richtlijn over geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld.

De verontwaardiging treft met name de schandelijke blokkering door verschillende lidstaten van artikel 5 over het misdrijf verkrachting. En dit ondanks de sterke voorstanders van de Europese Commissie en het Europees Parlement.

“9 miljoen vrouwen in Europa zijn minstens één keer in hun leven verkracht. Het wordt hoog tijd dat de toegang tot de rechter niet langer afhankelijk is van de verblijfplaats van de overlevenden binnen de Europese Unie, wat alleen kan worden bereikt door het artikel over verkrachting aan te nemen“, zegt Irene Rosales, beleidsmedewerker bij de European Women’s Lobby.

De allereerste EU-wet inzake geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld ligt momenteel op EU-niveau ter onderhandeling. De Raad van de EU verwatert echter op ontoelaatbare wijze het voorstel en schrapt het gendergevoelige perspectief en de intersectionele benadering die ervoor moeten zorgen dat alle vrouwen en meisjes toegang hebben tot gerechtigheid en bescherming.

Er is geen excuus om vrouwen op deze manier in de steek te laten. Vrouwen en meisjes in de EU kunnen niet langer wachten.

Gedreven door landen als Frankrijk en Duitsland stelt de Raad van de EU voor om het artikel te schrappen dat een gemeenschappelijke definitie van verkrachting geeft, gebaseerd op het ontbreken van vrijelijk gegeven toestemming. Uit een nieuwe peiling blijkt dat 9 op de 10 Fransen willen dat de president van de republiek een Europese definitie van verkrachting steunt die gebaseerd is op toestemming. Toch blijft Emmanuel Macron een van de voornaamste tegenstanders van de opname van een op toestemming gebaseerde definitie van verkrachting in de nieuwe wet.

De EWL roept haar leden op om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat vrouwen in heel Europa worden beschermd met een krachtige richtlijn!

Je kunt actie ondernemen door:
Open brief over de rechtsgrondslag van de richtlijn. Verspreid en deel de open brief binnen jullie netwerken! Er zijn 135 handtekeningen verzameld van juridische experts onder deze brief, maar er is meer nodig om krachtig draagvlak te creëren! De handtekeningen worden gedeeld met de Permanente Representations op 12 december.
Petitie om van Europa een veilige plek te maken voor alle vrouwen en meisjes. Teken en deel deze gezamenlijke petitie met WeMove Europe, binnen jullie netwerken. Er zijn al meer dan 135.000 handtekeningen verzameld en willen ervoor zorgen dat onze stem wordt gehoord!
Petitie “Alleen ja betekent ja”. Teken en deel deze petitie van Avaaz, gericht tegen Frankrijk en Duitsland, die meer dan 315.000 handtekeningen heeft verzameld.
Verspreid de boodschap via uw sociale mediakanalen. Verspreid met behulp van dit sociale mediamateriaal de boodschap dat vrouwen in heel Europa een krachtige richtlijn verdienen en oproepen tot een krachtige richtlijn.
Sluit je aan bij het online-evenement Law Lunch. Sluit je aan bij de European Women’s Lobby en de European Women’s Lawyer Association, online op 11 december om 13.00 uur (CET) voor een juridische lunch getiteld “De stand van zaken van de onderhandelingen over de voorgestelde richtlijn ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld”. Voor meer informatie en de link, klik hier.

Meer nieuws