Limburg verenigt zich in de strijd tegen geweld

In november en december organiseren Limburgse organisaties activiteiten in het kader van ‘Orange the World’

Orange the World is een wereldwijde campagne die geweld tegen vrouwen aan de kaak stelt. Limburgse organisaties verenigen zich gedurende de actieperiode en organiseren samen interessante bijeenkomsten rondom het thema. Eén van de kartrekkers hierin is ZijActief, hét grootste vrouwennetwerk van Limburg.

Orange the World vindt ieder jaar plaats van 25 november (de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) tot 10 december (de Internationale mensenrechtendag). De dagen daartussen zijn de zestien dagen van actie. In meer dan honderd landen wereldwijd worden gebouwen oranje uitgelicht en interessante bijeenkomsten zoals debatten, tentoonstellingen en demonstraties georganiseerd.

Limburg zet zich in
Ook in Limburg besteedt men aandacht aan Orange the World. Steeds meer gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven zetten zich in om geweld tegen vrouwen te stoppen. Zo wordt bijvoorbeeld een plein in Brunssum gedurende de looptijd van de campagne oranje verlicht, rolt gemeente Nederweert een bewustwordingscampagne via sociale media uit en spreekt de burgemeester van gemeente Beek een videoboodschap in voor inwoners.

Activiteiten ZijActief Limburg
Als grootste vrouwennetwerk van Limburg, draagt ZijActief vanzelfsprekend ook haar steentje bij. Dat begint al op 9 november, door aandacht aan het onderwerp te besteden tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering. ZijActief heeft in haar programma namelijk het opmerkelijke muziektheaterstuk ‘Helse Liefde’ opgenomen. Een indrukwekkende voorstelling over geweld, hoop en bevrijding.

Ans Christophe, voorzitter ZijActief Limburg: “Anders dan andere jaren hebben we voor een onconventioneel programma gekozen. Geweld tegen vrouwen is helaas nog steeds een issue. Het is schrikbarend hoeveel vrouwen hier dagelijks mee te maken krijgen. Door onze ruim 250 bezoekers deze voorstelling te laten zien, stellen we dit belangrijke onderwerp aan de kaak.”

Op zaterdag 25 november -de startdag van de campagne- staat de volgende activiteit op de agenda. In Limburg wordt ‘Orange the World’ namelijk afgetrapt met een gezamenlijke conferentie. ZijActief Limburg is medeorganisator. Onder de noemer ‘Veilig, overal en altijd’ komen geïnteresseerden samen in Foroxity Filmarena Roermond. Met sprekers Renee Römkens en Milou Delen en gespreksleider Tom Jessen, belooft het een interessante ochtend te worden. Na afloop is er een infomarkt, waar organisaties staan die ondersteunen bij problematieken waar vrouwen die betrokken zijn geweest bij geweld, mee te maken kunnen krijgen.

Vrijdag 1 december is er wederom een campagnebijeenkomst gepland. In het Museum van de Vrouw in Echt vindt die avond een lezing plaats met praktische informatie. ZijActief zorgt samen met gemeente Echt-Susteren en ondersteunende organisaties zoals Veilig Thuis of het Centrum Seksueel Geweld voor een interessant programma waarin vragen van slachtoffers, praktijksituaties en zaken als schuldgevoel aan bod komen. Ook wordt inzichtelijk gemaakt waar mensen terecht kunnen als ze geweld vermoeden bij iemand in hun omgeving.

Meer nieuws