Jury Carla Atzema Soroptimistprijs 2024 bekend

Ingezonden publicaties worden beoordeeld door de jury o.l.v. Jannet Vaessen, oprichter van WOMEN Inc. De overige juryleden zijn bestuurder Erica van Engel, econoom Sophie van Gool, presentatrice Evi Hanssen en journalist Hasna El Maroudi.

Op 1 september start de inschrijving voor de derde editie van de Carla Atzema Soroptimistprijs, de erkenning voor de beste journalistieke productie over de positie, rechten of economische zelfstandigheid van vrouwen. De prijs is genoemd naar Carla Atzema, een Haarlemse Soroptimist, die haar nalatenschap heeft geschonken aan het Soroptimist Vrouwenfonds. Dit fonds eert haar naam met een leerstoel en deze journalistieke prijs. De prijs wordt elke 2 jaar uitgereikt. De winnaar ontvangt een bedrag van € 25.000 en een beeldje. Ook worden de Aanmoedigingsprijs (€ 2.500) en de Publieksprijs (€ 5.000) uitgereikt.
Iedereen die één van de onderwerpen met een publicatie op bijzondere wijze op de kaart heeft weten te zetten, kan zich inschrijven voor de prijzen. Een publicatie kan bijvoorbeeld een artikel, blog, column of boek zijn, een (foto)reportage, een vlog of een film, mits Nederlandstalig en gepubliceerd tussen 1 september 2021 en 1 november 2023.

Jury
De ingezonden publicaties worden beoordeeld door de jury onder leiding van Jannet Vaessen, oprichter van WOMEN Inc. De overige juryleden zijn bestuurder Erica van Engel, econoom Sophie van Gool, presentatrice Evi Hanssen en journalist Hasna El Maroudi.

Jannet Vaessen is oprichter en (tot 1 september 2023) directeur-bestuurder van WOMEN Inc. WOMEN Inc. is een organisatie die al 18 jaar emancipatie in Nederland versnelt, onder het motto fix the system, not the women! WOMEN Inc. heeft vele systeemdoorbraken bereikt, zoals het agenderen van man/vrouw verschillen in de gezondheidszorg. Vaessen heeft in haar werk altijd speciale aandacht voor de media
en bij mediamakers aandacht gevraagd voor blinde vlekken en beeldvorming over vrouwen. Daarover schreef Vaessen in haar boek IEDEREEN Inc. Vaessen is van oorsprong historicus en werkte de eerste 10 jaar van haar loopbaan als mediamaker.

Erica van Engel, is Soroptimist en zich al ruim 20 jaar in voor een betere maatschappij in het algemeen en een betere positie van vrouwen in het bijzonder. Ze werkt als interim-directeur bij Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenorganisatie van Nederland. Van Engel vervult meerdere (bestuurs-)functies en is commissaris in de culturele sector en bij een woningcorporatie. Na het voorzitterschap van wijkraad
Mathenesse in Rotterdam, is zij nu lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

Sophie van Gool is econoom, columnist bij het Financieele Dagblad en auteur van het boek Waarom vrouwen minder verdienen – en wat we eraan kunnen doen. Ze is co-host van de podcasts I’m Speaking en Sophie en Coco naar het einde van de loonkloof. Als medeoprichter van het platform Salaristijger en als voorzitter van Stichting Gelijke Beloning wil ze een einde maken aan de ongelijke beloning van
vrouwen.

Evi Hanssen presenteert diverse programma’s op radio en tv, zoals Expeditie Robinson, en was tafeldame bij De Wereld Draait Door. In 2020 verscheen op VIER/GoPlay en BNNVARA haar reportagereeks Help, mijn borsten staan online. Twee jaar later volgden haar boek en theatertoer Sinds ik niet meer drink, waarin ze een interactief gesprek voert met het publiek. Evi is ambassadrice van De Roze Mars (Pink Ribbon). Ze werkt doorlopend aan diverse podcastseries en brengt binnenkort haar derde boek uit.

Hasna El Maroudi is journalist, columnist, programmamaker en dagvoorzitter. Haar werk verscheen onder meer in NRC Handelsblad, de Volkskrant, dagblad Trouw, Elle Magazine en Vogue. Ook is ze co-founder van het feministische platform Lilith Magazine.

De prijsuitreiking vindt plaats op 4 april 2024 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Wil je meer weten over of meedingen naar de Carla Atzema Soroptimistprijs? Ga naar
www.soroptimist.nl/carla-atzema-soroptimistprijs/. Inschrijven kan van 1 september t/m 31
oktober 2023.

Meer nieuws