Integrale bekostiging groot risico voor geboortezorg

Onze lidorganisatie KNOV heeft een brief gericht aan de nieuwe minister van VWS, Ernst Kuipers, om in gesprek te gaan over de toekomst van de geboortezorg.

Er komen een paar grote risico’s aan voor de geboortezorg in Nederland. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) in een brief aan de nieuwe minister van VWS.

Voor de geboortezorg staat de minister voor een besluit over een nieuwe vorm van bekostiging. Concreet betekent dit dat het mogelijk wordt om verloskundigen in gezamenlijkheid met de ziekenhuizen door de zorgverzekeraars te contracteren in plaats van als zelfstandige verloskundige professional. De nieuwe vorm van bekostiging is de wens van o.a. de zorgverzekeraars en ziekenhuizen, maar zeker niet van de verloskundigen, die dan ook een petitie zijn gestart die inmiddels meer dan 110.000 keer is ondertekend door zwangeren, ouders en zorgprofessionals.

Als de minister dit besluit neemt heeft dit in de toekomst grote gevolgen voor de keuzevrijheid van vrouwen om te bevallen met de zorgverlener van keuze, en de persoonlijke preventieve laagdrempelige vrouwenzorg in de wijk. Dit is een slechte ontwikkeling voor de vrouwenzorg.

Het RIVM heeft aangetoond dat deze nieuwe vorm van financieren niet tot betere kwaliteit leidt en het besluit is niet nodig omdat er een alternatief is. Over dat alternatief is de KNOV al in gesprek met de politiek en wil dat ook graag met de minister.

De Nederlandse Vrouwen Raad ondersteunt de actie van haar lidorganisatie KNOV en deelt daarom graag hun zorg en brief aan de minister op onze media.

Zie de informatie op de website van de KNOV >>

Meer nieuws