De winst van digitale inclusie

Op 7 oktober 2021 organiseerden de Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO de expertmeeting De winst van digitale inclusie. Conclusie: Alertheid is nodig om de volledige capaciteit en het talent van meisjes en vrouwen in de steeds digitaler wordende samenleving te benutten.

Willen we de volledige capaciteit en het talent van meisjes en vrouwen benutten in de steeds digitaler wordende samenleving, dan is alertheid van bedrijfsleven, onderwijs en overheid geboden. Bijvoorbeeld om het digitale onderwijs inclusief te maken of om te voorkomen dat net-geworven technische vrouwen niet meteen het bedrijf verlaten.

Dat bleek tijdens de expertmeeting ‘De winst van digitale inclusie’, die de Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO organiseerden en mede mogelijk gemaakt is vanuit de alliantie Werk.en.de Toekomst.

In de presentaties van prof. dr. Joop Schippers en Sahar Yadegari, directeur VHTO, ging het om kansengelijkheid voor mannen en vrouwen. Te weinig vrouwen zijn nog economisch zelfstandig, onder andere omdat ze in deeltijd werken en door het aanhoudende beloningsverschil. Daarom is het verstandig om vrouwen te stimuleren naar een carrière in bèta, techniek en IT. Door goede salarissen in deze sectoren zorgt het voor kansengelijkheid. Bovendien zijn voor inclusieve technologie diverse teams nodig, en er is een tekort aan technisch personeel dus het is hard nodig om ook vrouwen te werven voor deze sectoren.

In een panelgesprek onder leiding van Mirella Visser, strategisch adviseur van de Nederlandse Vrouwen Raad, gingen experts uit het onderwijs en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek over de impact van digitalisering op vrouwen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. 

Zo vertelde Nikki Hofland, managing director van het fonds TechMeUp, dat zij vrouwen, die er door mantelzorg niet aan toekomen om zich te laten omscholen naar bijv. IT, ondersteunen. “Van de 250 beurzen die we uitdelen, is 70 procent aan vrouwen. Bijvoorbeeld moeders die opvang willen financieren.”

Rolmodellen zijn ontzettend belangrijk om meisjes te laten zien dat een loopbaan in IT een mogelijkheid is, heeft informaticadocent Hakan Akkas gemerkt. Ook de rol van een docent of mentor is niet te onderschatten. En die van een sponsor benadrukte Lotta van Uchelen van Schuberg Philis. “Iemand die je aanprijst. Ik heb in mijn werk veel mannelijke sponsoren gehad. Dat is echt heel belangrijk.”

Werven van vrouwen in de IT is lastig als de groep die de mensen aanneemt, zelf niet divers is, volgens de panelleden. En je moet zorgen dat ook de balans in het bedrijf er vanaf het eerste moment is. Yeni Joseph van NLdigital erkende: het gaat niet alleen om het werven van vrouwen, ook het behouden is een grote uitdaging. “Stel je haalt een eerste vrouw binnen, dan komt ze binnen in een mannelijke cultuur. Daar moet je als bedrijf erg bewust van zijn hoe je haar aan boord houdt.” 

Het panel kwam met enkele aanbevelingen voor de overheid die op een later moment in een white paper worden opgesteld voor het nieuwe kabinet.

Bekijk de expertmeeting

Meer nieuws