Training ‘Samen weerbaar bij online haat’

Deze training van Stem op een Vrouw is ontworpen voor groepen mensen die in de politiek samenwerken en dus ook in de positie zijn om elkaar te ondersteunen.

Voor veel politici is de politiek geen veilige werkomgeving; zo’n 80-95 procent van de vrouwelijke politici krijgt op enig moment in hun carrière te maken met een vorm van geweld, waaronder online haat. Politieke partijen, fracties, politici en medewerkers worden allemaal geraakt door online haat. Ofwel omdat het henzelf is (of nog kan) overkomen, of omdat zij dit bij collega’s zien. Dat heeft serieuze effecten: uit onderzoek van het ministerie van BZK blijkt dat te maken hebben met online haat, voor politici kan leiden tot terugtrekken van sociale media, dat politici zich niet meer vrij uitspreken en zelfs kunnen uitvallen. Dit onderzoek laat ook zien dat onderlinge steun een positief effect heeft op de weerbaarheid. 

Inhoud van de training
De training ‘Samen weerbaar bij online haat’…

  • Faciliteert een gezamenlijk gesprek over de uitingen en gevolgen van online haat;
  • Legt uit hoe je online haat kunt herkennen;
  • Maakt duidelijk wat je zelf kunt doen om jezelf en de organisatie online veiliger en weerbaar te maken; en
  • Hoe je als collega’s zorgt voor goed georganiseerde onderlinge steun.

Wat levert het op?
Na het afnemen van de training weet je op persoonlijk niveau en als groep beter hoe je online haat herkent, hoe je jezelf online beschermt, wat jij en je collega’s nodig hebben in de omgang met online haat – zodat iedereen z’n werk kan blijven doen, en heb je vervolgstappen besproken voor het intern inrichten van die onderlinge steun.

Voor wie?
De training ‘Samen weerbaar tegen online haat’ is ontworpen voor groepen mensen die in de politiek samenwerken en dus ook in de positie zijn om elkaar te ondersteunen. Bijvoorbeeld fracties (politici en medewerkers), of een groep met daarin verschillende lagen uit de politieke organisatie zoals het partijbestuur, politici en woordvoerders samen. 

De training is in 2022 ontwikkeld door Stem op een Vrouw in samenwerking met trainerscollectief Stroomversnellers, en is reeds gegeven bij o.a. D66 (landelijk) en Volt Amsterdam.

Meer informatie >>

Meer kennisbank