Beijing Platform for Action

Dé blauwdruk van vrouwenrechten en belangrijkste wereldwijde agenda voor gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen.

In 1995 vond in Beijing de 4e Wereld Vrouwenconferentie plaats van de Verenigde Naties. De uitkomsten van deze conferentie zijn vastgelegd in de Beijing Declaration and Platform for Action. 

De Beijing Conferentie betekende een belangrijk keerpunt voor de wereldwijde agenda voor gender gelijkheid. De Beijing Declaration and Platform for Action, unaniem aangenomen door de 189 lidstaten, is een agenda voor de empowerment van vrouwen en wordt beschouwd als een wereldwijd belangrijk beleidsdocument op het gebied van gender gelijkheid. Het omvat strategische doelen en acties voor de vooruitgang van vrouwen en het bereiken van gender gelijkheid.

Elk jaar wordt in de Commission on the Status of Women (CSW) de voortgang in de uitvoering van de Beijing Platform for Action van een prioritair thema geëvalueerd. Elke vijf jaar vindt in de CSW een volledige review van de Beijing Platform for Action plaats.

Meer kennisbank