Voorkom gendergerelateerd geweld: be the change!

Op 9 november 2022 organiseren Atria en Rutgers het eindcongres van de campagne Act4Repect.
Datum:

9 november, 2022

Tijd:

13:00-17:00 uur (aansluitend borrel)

Locatie:

Het Spoorwegmuseum, Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht, of online.

Atria (Kennisinstituut voor Vrouwengeschiedenis en Emancipatie) en Rutgers (Kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid) zetten zich actief in om gendergerelateerd geweld te voorkomen. Samen zijn zij in 2018 Act4Respect gestart: een bewustwordingscampagne waarin ze een nieuwe generatie jongeren op weg helpen respectvol om te gaan met genderverschillen.

Gendergerelateerd geweld is geweld dat iemand treft wegens diens sekse of gender. Vooral meiden, vrouwen en LHBTIQ+ personen zijn slachtoffer van dit soort geweld. De oorzaak van gendergerelateerd geweld zit in de traditionele gendernormen die zich afspelen in de maatschappij, zoals bijvoorbeeld dat een jongen niet hoort te huilen en stoer moet zijn, of dat een meisje een meegaand en zorgzaam karakter hoort te hebben. Hierdoor worden er verwachtingspatronen meegegeven aan jongeren, wat ertoe kan leiden dat de één meer gevoelig is om pleger te worden, terwijl de ander juist sneller slachtoffer kan worden. 

In de afgelopen vijf jaar zijn er stappen gemaakt naar deze cultuuromslag, maar we zijn er nog niet. Jullie hulp is nodig!   

Voor wie is dit congres:

·        Professionals uit de jeugdzorg, veiligheid & justitie en onderwijs (o.a. docenten). 

·        Jongerenwerkers 

Wat je deze dag kan verwachten:  

Deelnemers aan het eindcongres ontdekken de visie, tools, trainingen, maar ook de lessen na vijf jaar Act4Respect, daarbij worden door de organisatoren concrete handvatten geboden die direct in de praktijk kunnen worden toegepast.  

Het gratis congres zal in het teken staan van hoe kleine veranderingen in je dagelijkse werkzaamheden een groot effect kunnen hebben op de preventie van geweld. Zie het programma met diverse workshops en inspirerende sprekers

Aanmelden:

·        Je kunt je via deze link aanmelden 

Podcast ‘niet jouw schuld’ en teamtool 

Onderdeel van Act4Respect is de podcast ‘niet jouw schuld’. In elke aflevering gaan een professional en een jongvolwassene in gesprek over onderwerpen zoals partnergeweld, straatintimidatie, LHBTIQ+ representatie op scholen, shame sexting, en gendergerelateerd geweld tegen jongens. Uniek aan de podcast is de teamtool die je ernaast kan gebruiken samen met je collega’s, bedoeld om een gesprek op gang te brengen over de onderwerpen die besproken worden in ‘niet jouw schuld’. Om vervolgens samen succesfactoren te formuleren en daarmee aan de slag gaan. 

De podcast is te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts. In de beschrijving van elke podcastaflevering kan je de link naar de teamtool vinden. 

Je moet weten dat je het verdient om hulp te krijgen, dat het niet jouw schuld is, dat je jezelf niets hoeft te verwijten.
– Tessel ten Zweege, schrijfster o.a. van het boek Dat zou jij nooit toelaten

Meer agenda