Menstruatie in ROOD op de agenda

Symposium ter ere van VNVA Els Borst Oeuvreprijswinnares Prof. Dr. Marlies Bongers,
Datum:

1 oktober, 2022

Tijd:

11.45 - 18.15 uur

Locatie:

Gertrudis Kapel (Zalencentrum In de Driehoek), Willemsplantsoen 1c, 3511 LA Utrecht.

Op 1 oktober organiseert onze lidorganisatie Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen een symposium onder de titel: ‘Menstruatie in ROOD op de agenda’.

Op de werkvloer zijn er veel vrouwen die elke maand met problemen kampen van de menstruatie: veel bloedverlies, ondragelijke pijn of allebei, onverwacht extreem bloedverlies of opvliegers. Toch is het een onbesproken item op het werk. Het gaat er niet over. Er is geen begrip voor. Er wordt geen hulp of oplossing geboden.

Nu is het tijd om daar verandering in te brengen! CEO’s gun je werkneemsters een fijne geborgen werkvloer. Maak deze problematiek bespreekbaar. Denk na over faciliteiten om een dag thuis te werken als het bloedverlies te veel is. Denk na over menstruatie-verlof. Heb oog voor maandelijks terugkerend verzuim. Het is voor vrouwen geen keuze maar een gegeven waarbij begrip kan helpen.

Eindelijk staat dit onderwerp in de belangstelling. De Franse president Macron trekt 20 miljoen euro uit voor onderzoek om het leed van endometriose te verzachten. De burgemeester van Gerona biedt menstruatieverlof aan voor haar medewerksters. Menstruatie-armoede bestaat ook in Nederland!

Tijdens het VNVA Els Borst Oeuvreprijs Symposium zullen diverse sprekers het thema Menstruatie in ROOD op de agenda, uitdiepen. Twee daarvan zijn: Peggy Geomini, gynaecoloog in het Maxima MC, en Jacques Maas, gynaecoloog in het Maastricht UMC.

Voor meer informatie en aanmelden zie de website van de VNVA.

Meer agenda