Haagse Vrouwendagen

4 t/m 10 maart – Op initiatief van onze lidorganisatie PEP Den Haag worden in de week van Internationale Vrouwendag de Haagse Vrouwendagen gevierd.

Van maandag 4 t/m zondag 10 maart 2024 zijn er diverse evenementen, georganiseerd door (vrouwen)organisaties, de Haagse cultuurankers en de gemeente. Vaste onderdelen zijn: de Ria Sikkes-lezing, een debat, de filmavond en de uitreiking van de Haagse emancipatieprijs: de Kartiniprijs.

Het thema van dit jaar is: ‘Eén wereld, duizend vrouwen; een schat aan diversiteit’. Het gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit verschillende culturen. Centraal daarbij staat hoe mooi het is dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn maar ook overeenkomsten hebben.

Filmavond
Op maandag 4 maart kun je de film Bombshell bekijken bij Pathé Buitenhof. De film is gebaseerd op een waargebeurd schandaal en vertelt het verhaal van de vrouwen die het zwijgen doorbraken en het hoofd van Fox News, Roger Ailes, beschuldigden van seksuele intimidatie.

Ria Sikkes-lezing
Op donderdag 7 maart houdt voormalig minister Ingrid van Engelshoven de Ria Sikkes-lezing bij The Student Hotel in Den Haag. Deze jaarlijkse lezing is een eerbetoon aan Ria Sikkes die jarenlang actief is geweest in de landelijke en lokale politiek. Zij heeft zich ingezet voor de positie van de (werkende) vrouw, voor gelijk loon voor gelijke arbeid en gelijke kansen in opleiding en beroep.

Kartiniprijs
Op vrijdag 8 maart reikt wethouder Mariëlle Vavier de Kartiniprijs 2024 uit bij Juliana Plaza in Den Haag. Voorafgaand aan de uitreiking gaat presentatrice Jessica Mendels in gesprek met de drie genomineerden: Joan Biekman, Roxana Oropeza en The Beautiful Unseen, de jury en Laxmie Jawalapersha, winnares van vorig jaar. Aanmelden kan via deze website.
De prijs is vernoemd naar mevrouw Raden Adjeng Kartini (1879 – 1904), de deels Europees geschoolde dochter van een Javaans regent. De vrouw Kartini wordt op een inspirerende manier voorgedragen met de monoloog ‘Ten volle mens’ van Anita Poolman, een ingekorte versie van de theatervoorstelling ‘Noem mij maar Kartini’.   

Debat
Op zaterdag 9 maart organiseren Nest en PIP vanaf 19:30 uur twee debatten bij PIP Den Haag. Praat mee over de thema’s loonkloof & veiligheid in de nacht. De debatten worden geleid door host Heske ten Cate en moderator Samira Ben Messaoud. Hou deze website in de gaten voor meer informatie.

De hele week zijn er activiteiten verspreid door de stad. Kijk voor het volledige programma op de website van de Haagse Vrouwendagen: www.haagsevrouwendagen.nl/programma.


Meer agenda