Meer zorgen voor minder geweld

7 november – Emancipator organiseert een hele dag een inspirerende bijeenkomst over mannen en emancipatie, met een open agenda en veel ruimte voor inbreng, ontmoeting en uitwisseling.
Datum:

7 november, 2023

Tijd:

10.00 - 18.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur)

Locatie:

NoLimit, Geldershoofd 80, Amsterdam

Mannenemancipatie gaat over de bijdrage van jongens en mannen aan vrouwenemancipatie, en over wat ze daar zelf bij te winnen hebben. Het voorkomen van geweld is een van de kernthema’s van mannenemancipatie. Het meeste geweld – tegen vrouwen, tegen lhbtiqia+ personen, en tegen mannen zelf – wordt gepleegd door mannen, en geweld hangt sterk samen met mannelijkheidsnormen. Dat betekent dat geweld een mannenprobleem en een mannelijkheidsprobleem is. Om geweld te voorkomen is een aanpak bij de wortels nodig.

De meeste mannen zijn geen pleger, maar alle mannen kunnen helpen geweld te voorkomen door uit de man box te stappen, in gesprek te gaan met jongens en mannen om hen heen, en zo in de onderste lagen van de piramide het verschil te maken. Door mannenemancipatie worden jongens en mannen deel van de oplossing.

Mannen meer mens
Wat voor man wil jij zijn? Wat voor mannen wil je zien in de wereld? Gewerkt wordt vanuit de leuze ‘Be the (hu)man you wish to see in the world’. Samen wordt gewerkt aan de mannen en mensen die we willen zijn en zien. Mannenemancipatie geeft mannen de ruimte om meer mens te zijn.

Open Space Technology
De dag is ingedeeld op basis van Open Space Technology: een inspirerende participatieve methode voor grote bijeenkomsten, op basis van de ervaring dat bij conferenties de pauzes het meest waardevol zijn: dan worden de gesprekken gevoerd die het belangrijkst zijn voor de deelnemers. Op 7 november is er de hele dag ruimte voor die gesprekken.

Meer agenda