Empowerment en Emancipatie, wegbereiders en hun opvolgers

4 maart – Internationale Vrouwendag bijeenkomst voor VVAO leden en introducees.
Datum:

4 maart, 2023

Tijd:

13.30 - 17.30 uur

Locatie:

Huis van Eemnes, Noordersingel 4, 3755 EZ Eemnes

Onze lidorganisatie VVAO, kennisnetwerk van hogeropgeleide vrouwen, organiseert ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag een bijeenkomst met als centrale vraag: Wat hebben we tot nu toe bereikt op het gebied van emancipatie?

Programma

13.30 – 14.00 Ontvangst met koffie en thee

14.00 – 14.45 Keynote speaker Suzanna Jansen, schrijfster van De Omwenteling

Suzanna schetst de afgelopen eeuw vanuit het perspectief van de vrouw. Zij schreef niet alleen een voor velen herkenbare familiegeschiedenis. Haar goed gedocumenteerde boek laat ook de politieke, economische en maatschappelijke strijd zien die vrouwen hebben gevoerd. Wij komen van ver en we zijn er nog niet. Suzanna trekt de lijn door naar het heden en biedt een basis voor vragen en gesprek.

14.45 -15.15 Maaike Rikhof, conservator van de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw

Maaike Rikhof (25) geeft een inkijkje op haar weg naar de top in de museumwereld. Kort na haar afstuderen als conservator wist ze de opdracht voor het maken van een tentoonstelling over Breitner om te buigen naar een toonaangevende expositie over de Nieuwe Vrouw. Vrouwen in moderne rollen zijn het middelpunt van de expositie in het Singer over sociale omwentelingen en kunst rond 1900. Wat wordt Maaike’s volgende stap?

15.15-15.45 Pauze met koffie en thee

15.45 – 16.00 Gesprek met Lobna Abdo, winnares van de UAF award 2023

VVAO-lid Lobna Abdo doet verslag van haar weg naar de UAF award van 2023. Zij kwam via gezinshereniging met haar drie kinderen vanuit Damascus naar Nederland. Ze volgt een Master Nederlandse taal en meertaligheid aan de UvA en is nu beleidsadviseur inburgering en taal bij de Gemeente Amsterdam. Welke aanbevelingen heeft ze voor ons?

16.00 -16.45 Vrouwelijke componisten vertolkt door leden van het Nederlands Bach Consort
Een aantal leden van het Nederlands Bach Consort, opgericht door Heleen Koele en Sytse Buwalda (beiden uit Zwolle), heeft een speciaal programma ontwikkeld in het kader van Internationale Vrouwendag.

Centraal in dit Vrouwenprogramma staat de muziek van vrouwelijke componisten die leefden rond de roerige tijd van het vrouwenkiesrecht. Hoe was het leven van de van de creatieve vrouw? Waren er manieren om je creativiteit te uiten?

17.00 -17.30 gelegenheid tot netwerken

Voor VVAO-leden en introducees geldt een eigen bijdrage van €20 voor deelname aan deze feestelijke middag. Bij onverwacht afzeggen kan dit bedrag niet worden gerestitueerd. Eventbrite rekent een bedrag van € 2,17 per ticket als reserveringskosten.

Voor wie reist met het OV zijn er busjes geregeld vanaf Station Hilversum Centraal. Als je gebruik van wilt maken van deze mogelijkheid , dan graag aangeven bij aanmelding aan kantoor@vvao.nl.

Meer agenda