Technologie

Het is belangrijk om te erkennen welke rol technologie speelt in het bevestigen en propageren van discriminatie en genderongelijkheid.

Technologie is niet meer weg te denken uit onze tijd. Maar technologie kan er ook aan bijdragen dat genderongelijkheden en gendernormen versterkt en in stand gehouden worden. In 2023 staat de Commission on the Status of Women (CSW) van de Verenigde Naties dan ook in het teken van het digitale tijdperk. Jaarlijks richt deze commissie zich op een centraal thema rondom de bevordering van gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen. In 2023 wordt gekeken naar innovatie en technologische verandering en de inzet van digitaal onderwijs voor het bereiken van gendergelijkheid. Het is belangrijk om te erkennen welke rol technologie speelt in het bevestigen en propageren van discriminatie en genderongelijkheid.

Algoritmen, die worden gebruikt bij slimme technologie zoals bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s, zijn vooral ontwikkeld op, voor en door witte mannen. Deze algoritmen herkennen niet-mannen en mensen van kleur daardoor minder goed. Dit zorgt voor discriminatie en gevaarlijke situaties. Een zelfrijdende auto zal bijvoorbeeld een vrouwelijke voetganger minder snel als ‘persoon’ herkennen dan een man.

Algoritmen zorgen er op sociale media bovendien voor dat gebruikers in een bubbel terechtkomen. Wanneer je als gebruiker eenmaal in deze ‘fuik’ zit, is het makkelijk om verdwaald te raken in extreem gedachtegoed. Ook dit vormt voor vooral vrouwen en mensen van kleur een gevaar.  

Gerelateerde items