woensdag 12 maart 2014
Zwerven tussen de linies

Margriet van der Lindendoor Margriet van der Linden

Maandag is de 58ste Commission on the Status of Women (CSW) bij de Verenigde Naties in New York van start gegaan. De post 2015 agenda staat centraal, voor ons specifiek: wat hebben de Millenniumdoelen voor vrouwen en meisjes opgeleverd, welke lessen hebben we geleerd, en wat moet er op de post 2015 agenda als het de positie van vrouwen, meisjes en ook de seksuele oriëntatie en genderidentiteit betreft? 

Ik ga er met grote passen doorheen, eigenlijk zoals de CSW de eerste dagen ook is. Mijn rol als VN Vrouwenvertegenwoordiger 2014 vul ik deze twee weken, de duur van de CSW, als een luis in de pels in: ik ben nog niet officieel lid van de Nederlandse regeringsdelegatie, hoewel die, onder leiding van minister Ploumen, zeer gastvrij is, en ik ben ook niet echt een vast onderdeel van de caucus van Nederlandse NGO’s die vastberaden lobbyt voor de 'agreed conclusions'. Ik zwerf tussen de linies, en die vrije positie bevalt me: meeluisteren bij de statements die aan officiële zijde worden gedaan, deelnemen aan een keur aan 'side events' die door de vele aanwezige organisaties worden georganiseerd. Daarin laat ik me weer leiden door het door mij gekozen thema van seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Joan FerrierVooraf aan de CSW was het eerst nog 8 maart, Internationale Vrouwendag. Ik twitterde (@Mrsvanderlinden) die avond dat ik voor het eerst van mijn leven in de lobby van het hotel met Canadese vakbondsvrouwen had geproost op een ‘Happy International Women’s Day’. Met enige mistroostigheid, ik had net gehoord dat -uitgerekend- op deze dag de oud-directeur van E-Quality Joan Ferrier op nog maar 60-jarige leeftijd was overleden. Een jaar daarvoor was ik haar met haar zuster Kathleen Ferrier op Schiphol tegengekomen, zij net uit het vliegtuig uit Suriname, ik op weg naar mijn eerste CSW. ‘Go for it! Voor de goede zaak!’, riepen ze. Precies zoals Joan ook was: vrolijk en  enthousiast over en voor de goede zaak, zeker ook over die van migrantenvrouwen voor wie ze veel heeft betekend. 

Een dag later kreeg ik de gelegenheid om de 8 maart-toespraak van minister Liliane Ploumen te herlezen. Ik weet niet of het in Nederland in de media genoeg is opgepikt, maar de minister kondigde in haar speech, gehouden bij instituut Atria, aan een nieuw Fonds voor Bestrijding van Kindhuwelijken te starten. Ze trekt er meteen 5 miljoen euro voor uit. Een initiatief -doordenkend kan je een gedwongen huwelijk, een kindhuwelijk, ook scharen onder seksueel geweld- dat bij een side event in het VN-gebouw waar de minister dit ook noemy, kan rekenen op applaus van de zaal. ‘Put your money where the mouth is’, zegt ze. Geen woorden, maar daden. Onder andere in geld uit te drukken. 
Haar woorden richt Ploumen tijdens haar tweedaagse bezoek aan de CSW bewust tot ‘tegenkrachten’, met name het Vaticaan, onder het mom: over sommige zaken zullen we het nooit eens worden (abortus) over andere (antihomowetgeving, kindhuwelijken) moeten we de dialoog zoeken, gaande houden. Het is een strategie: twee weken geleden reisde ze daarvoor al af naar Vaticaanstad, om de conservatievere wind die her en der (ook binnen Europa) wel degelijk wordt gevoeld, te kunnen vatten, in de hoop er grip op te kunnen krijgen. 

De grootste uitdaging is om gendergelijkheid en SRHR (Sexual and Reproductive Health an Rights) goed te kunnen integreren in de post 2015 agenda. Of dat gaat lukken moet de komende tien dagen uitwijzen. Het is in alle diplomatie ook goed om de zaken bij de naam te noemen, hoe de wind ook staat. 
Gelukkig was het Nederlandse statement in de loop van dag twee helder. Minister Ploumen zei het zo: ‘As an individual, and as a woman, I add: we have so much to gain. It is our personal autonomy, and that of next generations -men and women, boys and girls- that is at stake here; freedom of choice in all important aspects of life such as sexuality, including sexual orientation and gender identity, education and work. Getting this right is within reach. Anything less is a missed opportunity.’

 

 


Geef uw mening over deze bijdrage van 12 maart 2014
Lees hieronder de reacties op deze bijdrage van 12 maart 2014:

13 maart 2014
tonny filedt Kok (NVR)

Margriet mooie start gemaakt. Succes!!!Naam *

Voornaam *
Organisatie
E-mailadres*
Uw bijdrage*


Typ hier ter controle de karakters in de afbeelding hiernaast over: *
< Maart, 2014 >
zo ma di wo do vr za
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031