Op 23 april promoveert drs. Hillie van de Streek, geassocieerd onderzoeker van het Neo-Calvinism Research Institute van de Theologische Universiteit Utrecht. De openbare plechtigheid vindt plaats om 15:00 in de Jacobikerk te Utrecht (zie de rubriek Agenda op deze website). Het is ook mogelijk de bijeenkomst via een live uitzending te bekijken.
Titel proefschrift: Vrouw en moeder. Opvattingen over vrouwen in de ideologie en de parlementaire standpuntbepaling van de ARP, CHU, RKSP en KVP 1879-1967.
Vrouw en moeder gaat in op de opvattingen omtrent de maatschappelijke positie van vrouwen in de mens- en maatschappijvisie en de parlementaire standpuntbepaling van de Nederlandse christelijke politieke partijen ARP, CHU, RKSP en KVP in de jaren 1879-1967. Anders gezegd biedt het proefschrift inzicht in de verhouding tussen de neothomistische en neocalvinistische mens- en maatschappijvisie en de standpunten die de fracties van de christelijke partijen innamen in de Tweede en de Eerste Kamer.
Daarbij gaat Van de Streek specifiek in op twee ideologisch zwaar geladen politieke kwesties: de invoering van het algemeen vrouwenkiesrecht en de arbeid van gehuwde vrouwen buitenshuis. Beide thema’s namen in de jaren 1890–1967 geregeld een belangrijke plaats in op de agenda van de Tweede en de Eerste Kamer. Niet zelden leidend tot scherpe tegenstellingen en politieke opportuniteit, maar ook tot het samen optrekken vanwege gezamenlijk beleden principes of uit coalitiebelang.
Zo groeide het ideaal van het kostwinnersmodel, met de man als kostwinner en de vrouw als moeder en opvoedster, in de eerste helft van de twintigste eeuw uit tot een zwaarwegend ideologisch strijdpunt in 1937 leidend tot voorstellen voor een algeheel verbod op de arbeid van gehuwde vrouwen buitenshuis.
Dit proefschrift voorziet niet alleen in een lacune in de politieke maar ook in de kerkhistorische en vrouwenhistorische geschiedschrijving. Bovendien laat het zien dat de christelijke opvattingen en politiek ten aanzien van vrouwen meer verscheidenheid en ontwikkeling vertonen dan dat deze literatuur suggereert. Van de Streek bepleit dan ook een bijstelling van het bestaande geschiedbeeld.
Van de Streek promoveert op het manuscript. Later dit jaar hoopt zij een geïllustreerde handelseditie uit te brengen.