Consultatie emancipatiebeleid

Eind maart organiseerde de directie Emancipatie van het ministerie van OCW een consultatie om input te krijgen voor het nieuwe emancipatiebeleid.

De bijeenkomst was met geselecteerde partners uit het maatschappelijk middenveld, waaronder ook de in de alliantie Politica samenwerkende organisaties. Namens de Nederlandse Vrouwen Raad nam bestuurslid Marijke Jongbloed deel aan de bijeenkomst. Zij bracht de punten naar voren die de Nederlandse Vrouwen Raad ook heeft ingebracht via de inzameling van Wo=Men onder haar leden. Daarbij gaat het om:

Meer ruimte voor en financiering van het maatschappelijk middenveld: De overheid heeft het maatschappelijk middenveld nodig voor de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van het beleid. Ook zijn kandidaten voor politieke partijen veelal afkomstig uit het maatschappelijk middenveld. Op dit moment neemt de ruimte voor het maatschappelijk middenveld al geruime tijd af. Dat is slecht voor de samenleving – kloof tussen burgers en de overheid/politiek – en slecht voor de liberale democratie. Ruimte en ondersteuning inclusief financiering bieden aan het maatschappelijk middenveld is een plicht die opgenomen is in diverse internationale verdragen die Nederland heeft geratificeerd, zoals bijvoorbeeld CEDAW.

Aandacht voor intersectionaliteit: De maatschappij is in de loop der jaren veranderd en kent meer mensen van kleur, migranten. Van OCW mag men daarom aandacht voor het concept intersectionaliteit verwachten en de toepassing ervan in het beleid. Voor de doelstellingen van het onderwijs geldt dat ‘kinderen moeten kunnen worden wie ze zijn en daarmee hun potentieel kunnen ontplooien om tot waardevolle burgers te kunnen uitgroeien’ dat impliceert mede aandacht in beleid en uitvoering ervan voor intersectionaliteit en lhbtiq+. Dat wordt nu gemist.

Aandacht voor taalgebruik en effecten ervan: Mensenrechten, vrouwenrechten, gender en lhbtiq+ vragen om passend taalgebruik in de media. Hoe wordt dit toegepast en bijgestuurd in de media? Als de overheid beleid uitzet is ze mede verantwoordelijk voor de uitvoering en toepassing ervan. Dat betekent dat er tevens aandacht moet zijn voor  taalgebruik. Welke maatregelen neemt de overheid om hiervoor zorg te dragen?

(online) Geweld tegen vrouwen (in de politiek): Vrouwen in de politiek zijn een deelgroep van alle vrouwen. En vrouwen breed hebben meer met online en andere vormen van geweld te maken dan mannen. Hoe wordt dit in beleid en toepassing ervan vorm gegeven? Het gaat dan mede om een cultuurverandering en het aanleren van nieuw gedrag en in samenhang daarmee gedragsverandering. Hoe wordt dat uitgevoerd? Duidelijkheid daarover wordt nu gemist.

In aanvulling op het laatste wees Marijke Jongbloed ook op het belang van de gezondheid van vrouwen omdat deze dreigt te verslechteren door de stress die online en andere vormen van geweld tegen vrouwen, veroorzaakt.

Meer nieuws