#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Procedeer mee voor anticonceptie in het basispakket

NVR lidorganisatie Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak vinden dat anticonceptie voor iedereen kosteloos moet zijn. Daarom beginnen zij een rechtszaak. Als ze dat met meer mensen samen doen, krijgt hun actie nog veel meer impact. Daarom roepen zij, onder het motto ‘een zaak voor iedereen’, u op: Word mede-eiser!


Begin jaren 70 pleitten de Dolle Mina’s met succes voor anticonceptie in het basispakket. Maar in 2011 werd de strijd teniet gedaan. Met het argument dat anticonceptie niet ‘medisch noodzakelijk’ is, werd deze uit het basispakket gehaald. Nu zijn het vooral vrouwen die opdraaien voor de kosten: van alle mensen die anticonceptie gebruiken is 4% man en 96% vrouw.

 

Mensenrecht
Vrouwen kunnen door de toegang tot anticonceptie volwaardig meedoen in de samenleving; onderwijs, arbeid en financiële zelfstandigheid komen hierdoor binnen handbereik. Anticonceptie gaat daarom de gehele samenleving aan. Dit maakt kosteloze anticonceptie een zaak van de overheid: anticonceptie is een fundamenteel reproductief recht. Het maatschappelijke, economische en individuele gewin van anticonceptie weegt makkelijk op tegen de kosten hiervan op de begroting van de overheid.

 

Onlangs bood Bureau Clara Wichmann een petitie aan in de Tweede Kamer om anticonceptie weer in het basispakket op te laten nemen. De petitie, die door 55.000 mensen werd ondertekend, ondersteunde het gelijkluidende voorstel van Kamerlid Lilianne Ploumen. Desondanks werd het voorstel van Ploumen niet aangenomen. 

 

Procedeer mee!
Daarom stapt Bureau Clara Wichmann samen met DeGoedeZaak nu naar de rechter, en roept u op: Procedeer met ons mee en word mede-eiser!

 


Uitgebreid zoeken