#caption
Vrouwenpodium
#caption
Vrouwenpodium


Passage vrouwen massaal aanwezig bij eeuwfeest

Op 1 oktober 2019 vierde de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage het 100 jarig bestaan van de christelijke vrouwenbeweging en het 20 jarig jubileum van Passage. De Nederlandse Christen Vrouwenbond (NCVB) werd 100 jaar geleden opgericht. Twintig jaar geleden fuseerde de NCVB met de Christelijke Plattelandsvrouwenbond tot Passage.

Ruim 1400 vrouwen waren uit het hele land bij elkaar gekomen om gepassioneerd het vrouwenbelang te delen, zo twitterde Nenita La Rose, voorzitter van de NVR, die ook aanwezig was om het eeuwfeest van deze NVR lidorganisatie mee te vieren. De foto die zij maakte getuigt van deze massale aanwezigheid in het Beatrix Theater in Utrecht.

Het thema van de viering: 'Verlangen naar…', werd door verschillende sprekers ingevuld. Anne Westerduin sprak over het verlangen naar vernieuwing en Agaath Zuurbier vertelde iets over het verlangen naar veiligheid.
Gerda Verburg, werkzaam voor de Verenigde Naties om ondervoeding tegen te gaan, sprak over het verlangen naar... voedselproblemen de wereld uit. Zij vertelde over hoe zij wonderen ziet gebeuren bij het oplossen van de ondervoedingsproblematiek in landen als Rwanda of Ivoorkust, en dat bijvoorbeeld in Ethiopië van ondervoeding nauwelijks nog sprake is. 

Aan Passage-vrouwen gaf Gerda Verburg de boodschap mee dat gelijkwaardigheid een recht is dat altijd verdedigd moet worden - en soms zelfs aanvallend. Zij riep hen op: “sta uw vrouw (en uw man) en breng uw waarden over op uw kinderen, kleinkinderen en gooi Passage niet te snel weg. Er zit meer waarde in dan u denkt."


In een interview dat ter gelegenheid van het jubileum aan de vooravond van het eeuwfeest in Trouw werd gepubliceerd, zegt oud-bestuurslid Ineke Voskamp van Passage: "De NCVB heeft vrouwen een stem gegeven, zodat ze gehoord werden. Als je een stem hebt, dan heb je kracht."
Over de toekomst zegt voorzitter Ada Houtman in dat interview: “We moeten nadenken hoe lang je dit nog op een goede manier draaiende kan houden. Er is een groot tekort aan vrijwilligers. We moeten reëel zijn: we gaan niet voor nog eens 25 jaar.”

https://www.trouw.nl/religie-filosofie/christelijke-vrouwenbond-viert-eeuwfeest-we-gaan-niet-voor-nog-eens-25-jaar~b51db3ff/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F 


Uitgebreid zoeken