#caption
#caption


Petitie: Anticonceptie onderdeel van basispakket verzekering

Donderdag 4 juli 2019 wordt in de Tweede Kamer gestemd over een voorstel om de pil weer in het basispakket op te nemen. Het voorstel werd vorige week in een algemeen overleg van de Tweede Kamer door Lilianne Ploumen naar voren gebracht.
NVR lidorganisatie Bureau Clara Wichmann is een petitie gestart waarin Kamerleden worden opgeroepen voor te stemmen en anticonceptie weer onderdeel te maken van het basispakket van de verzekering!


Waarom is het belangrijk?

In Nederland wordt anticonceptie op dit moment alleen vergoed voor verzekerden jonger dan 21 jaar. De inzet van de aanpassing van het basispakket voor de zorgverzekering waar donderdag over wordt gestemd is om de pil, ook na 21 jaar, onderdeel te maken van het basispakket. Dit is een goede eerste stap in de richting.


Bijna 5.200.000 mensen in Nederland gebruiken anticonceptie. De keuze voor een kind is een kwestie van zelfbeschikking en daarom moet anticonceptie voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen zijn. Hoewel de prijs van anticonceptie niet hoog is, zijn de kosten voor sommige mensen toch een groot obstakel, zeker duurdere vormen van anticonceptie zoals spiralen en sterilisatie. En dat terwijl anticonceptie in het basispakket door de relatief lage kosten maar een minimale druk op de nationale begroting zal vormen.


Bovendien zorgt het huidige beleid voor ongelijkheid. Van alle mensen die anticonceptie gebruiken zijn ruim 200.000 van de mannelijke sekse en bijna 5 miljoen van de vrouwelijke sekse. Dat anticonceptie geen vast onderdeel is van het basispakket zorgt dus voor een ongelijke situatie, omdat vrouwen in het overgrote deel de rekening moet betalen, terwijl: anticonceptie is juist zo fijn voor iedereen!

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann:
“Dat anticonceptie slechts tot 21 jaar wordt vergoed is niet meer van deze tijd. Het opnemen van een volledige vergoeding van anticonceptie in het basispakket biedt vrouwen de mogelijkheid zelfbeschikking te hebben over hun lijf en toekomst. Bovendien is het indirecte discriminatie, omdat vrouwen over het algemeen opdraaien voor de kosten van anticonceptie.”


In 2011 is anticonceptiva voor verzekerden boven de 21 jaar uit het basispakket gehaald. Mensen in Nederland die anticonceptie gebruiken zijn in overwegende mate van de vrouwelijke sekse. Ruim anderhalf miljoen vrouwen in Nederland gebruiken de anticonceptiepil ten opzichte van 35.000 mannen die zich laten behandelen voor een sterilisatie. Deze situatie discrimineert vrouwen, nu vrouwen overwegend de kosten voor seksuele vrijheid en gezinsplanning dragen. Dit moet worden rechtgetrokken. Daarom onderzoekt Bureau Clara Wichmann juridische stappen te ondernemen, bij de rechter, het College voor de Rechten van de Mens of de ombudsman.


Teken de petitie: https://www.clara-wichmann.nl/nieuws/anticonceptie-volledig-terug-in-het-basispakket

#Anticonceptie4all


Zie ook eerdere berichtgeving over dit onderwerp >>


Uitgebreid zoeken