#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Zeeuwse vrouwen vieren 100 jaar kiesrecht

In Zeeland heeft het Zeeuws Vrouwen Platform samen met andere vrouwenorganisaties de organisatie opgepakt om te vieren dat vrouwen 100 jaar kiesrecht hebben. De viering start op donderdagavond 7 maart met een side event  in de DRVKKERIJ in Middelburg. Daarna is er op Wereld Vrouwen Dag op vrijdagmiddag 8 maart een filmvoorstelling in de Filmzaal van de Abdij en is er een Verkiezingsmarkt met Plenaire bijeenkomst in het Oude Stadhuis van Middelburg. 

 

Programma 8 maart 

Voorprogramma 

13.30 – 15.30 uur: Film Suffragettes (filmzaal Provincie Zeeland) 
13.30 – 18.00 uur:
•Tentoonstelling geschiedenis van de vrouw in de politiek (burgerzaal oude stadhuis)
•Meet & Greet met politieke partijen (ontvangsthal oude stadhuis)


Plenaire bijeenkomst  

15.30 – 16.00 uur:  Inloop (ontvangsthal oude stadhuis) 

16.00 – 17.45 uur: 

•Geschiedenis vrouwenkiesrecht in Zeeland door Marjan Ruiter (Zeeuws Museum) en Debby Esmeé de Vlugt (RIAS)

•Interview: politiek actief zijn, iets voor vrouwen? Ervaringen in en met de politiek! 
Gesprek met vrouwen in verschillende politieke en bestuurlijke rollen over hun persoonlijke motivatie en ervaringen. 

•Een blik in de toekomst 
Vrouwen die deze verkiezingen op de lijst staan of anderszins actief zijn worden geïnterviewd door vrouwen die voor het eerst mogen stemmen


Vanaf 17.45 uur: Netwerkborrel

 

Side event 7 maart  

In aanloop naar Internationale Vrouwendag geeft Monique Leyenaar (hoogleraar Vergelijkende Politicologie aan de Radbout Universiteit Nijmegen) op donderdag 7 maart om 19.00 uur een publiekslezing in de Drvkkery. Leyenaar publiceerde recentelijk het boek 'De hoogste tijd, een eeuw vrouwenkiesrecht'.

De lezing De Hoogste Tijd van Monique Leyenaar gaat over de strijd om het vrouwenkiesrecht te veroveren en over de gevolgen: wat deden vrouwen met het stemrecht en met het recht om verkozen te worden? Gaan zij evenvaak stemmen als mannen en op dezelfde partijen? En hoe lang duurt het voordat vrouwen substantieel vertegenwoordigd zijn in politieke functies? Eenmaal gekozen, wordt de politieke agenda dan ook anders? Ook het heden komt kort aan de orde: nu het politieke bestel van Nederland zo aan het veranderen is, bijvoorbeeld dat personen belangrijker zijn dan partijen en de media zo dominant zijn, biedt dit kansen of juist bedreigingen voor de opmars en stabilisering van vrouwen in de politiek?

 

Aanmelden voor 7 en 8 maart kan op www.zeeuwse-vrouwen-vieren-100-jaar-kiesrecht.nl.


Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door La Donna è Mobile, Zeeuwse Soroptimist clubs, het Zeeuws Vrouwen Platform, Zeeuwse Topvrouwen, POLAR, Provincie Zeeland, UCR, Gemeente Middelburg, Zeeuws Archief, Zeeuw Museum, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland , Justion Advocaten, PvdA en Waterschap Scheldestromen.


Uitgebreid zoeken