#caption
Prinsessendag 2019: Vrouweiljke zelfstandigen financieel onafhankelijk?!
#caption
Prinsessendag 2019: Vrouweiljke zelfstandigen financieel onafhankelijk?!


Op de bres voor meisjes en vrouwen op het platteland

Nederlandse vrouwenvertegenwoordiger spreekt VN-vergadering toe


Gelijke rechten voor mannen en vrouwen, in de stad, maar zéker ook op het platteland. Dat is waar Willemien Koning zich hard voor maakt. Dat doet ze 5 of 8 oktober tijdens de  Algemene Vergadering van de VN. Ze spreekt de vertegenwoordigers van de Verenigde Naties daar namens de Nederlandse vrouwen toe als vrouwenvertegenwoordiger.

De Nederlandse Vrouwen Raad (NVR) heeft Koning in november vorig jaar voorgedragen als vrouwenvertegenwoordiger. Nederland is het enige land ter wereld dat structureel jaarlijks een vrouwenvertegenwoordiger naar de VN stuurt. Ze treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Marga Klompé (1947), Hanja Maij-Weggen (1977) en Margriet van der Linden (2014). In 2019 zal Clarice Gargard haar stokje overnemen.

Toespraak tjidens Algemene Vergadering VN
Woensdag 3 oktober vliegt Koning naar New York, waarna ze op 5 of 8 oktober haar speech houdt op de 73e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Pas op het laatste moment hoort ze op welke dag ze mag spreken.

 

‘Dicht de kloof tussen burger en boerin’ 
Uitdagingen en kansen bij het bereiken van gendergelijkheid en de empowerment van plattelandsvrouwen en –meisjes zullen in haar speech centraal staan.
 “Vrouwen zorgen voor de helft van de wereldvoedselproductie”, benadrukt Koning. Daarom is het van belang dat juist hun positie op het platteland verbeterd wordt. “Slechts twintig procent van het platteland wordt beheerd door vrouwen. Daarnaast blijft het aantal vrouwen in besluitvormende posities in de agrarische sector achter.”
Ook wil Koning de  kloof tussen burger en boerin dichten.

Brede blik
Als mede-eigenaar van een melkveehouderij en vanuit haar bestuursfuncties van Vrouw&Bedrijf LTO-Nederland en Copa Women’s Committee in Brussel is Koning al enkele jaren actief met het behartigen van de belangen van vrouwen op het platteland en het versterken van hun positie. Als lid van de adviesraad van de ontwikkelingsorganisatie Agriterra, is haar blik breder dan Nederland en Europa alleen.Voorbereiding
Als voorbereiding op haar toespraak in New York heeft Koning het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met (vrouwen)organisaties, deskundigen, Europese en internationale politici en het bedrijfsleven. In New York zal ze verder spreken met relevante personen en organisaties om haar boodschap te bekrachtigen.

 

Uniek en leidend 
Sinds het ontstaan van de Verenigde Naties in 1947 maakt ieder jaar een Vrouwenvertegenwoordiger deel uit van de Nederlandse Regeringsdelegatie naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland is hiermee uniek en leidend in de wereld. De VN Vrouwenvertegenwoordiger wordt van oudsher geselecteerd en begeleid door de Nederlandse Vrouwen Raad.

 

Meer informatie


Uitgebreid zoeken