#caption
#caption


Kies een Vrouw in de gemeenteraad

Op 21 maart zijn de verkiezingen. Op dit moment is 28% van de raadsleden vrouw. We kunnen dit percentage verhogen: Stem strategisch op een vrouw!

 

In 1919 (99 jaar geleden) werd Mathilde Haan verkozen tot de eerste vrouw in de gemeenteraad. Inmiddels is 28% van de gemeenteraadsleden vrouw. Dit is nog geen eens 1/3 van alle raadsleden. Op de kieslijsten staan gemiddeld 30% vrouwen. Het percentage vrouwen in de gemeenteraad zal als we niets doen niet veel stijgen.

 

Ons advies:
Stem 21 maart op een vrouw!
Stem echter niet op een vrouw waarvan je zeker weet dat deze in de raad komt. Stem op een vrouw lager op de lijst om haar met voorkeursstemmen verkozen te krijgen. Voor de gemeenteraad kan je al met een paar honderd stemmen verkozen worden. Op naar meer vrouwen in de raad!

 

Wil je meer weten over het aantal vrouwen op de lijsten van de gemeenteraden en welke gemeenten nu de meeste vrouwen op de lijst hebben staan? Lees dan dit artikel van de NOS In 334 domineren mannen de kieslijsten Hier kan je ook kijken hoe het zit met jouw gemeente.

 

De top-5 wat betreft vrouwen op de lijst:

  • Heemstede: 50 procent
  • Ouder-Amstel: 46 procent
  • Doesburg: 46 procent
  • Utrechtse Heuvelrug: 44 procent
  • Blaricum: 42 procent

 

De onderkant van de ranglijst wordt gedomineerd door biblebelt-gemeenten als Urk, Renswoude, Alblasserdam, Staphorst, Woudenberg en Oldebroek, met 15 a 16 procent vrouwen. Toch worden deze protestantse gemeenten nog 'verslagen' door het Brabantse - van oudsher katholieke - dorp Haaren. Van de 73 kandidaten zijn er slechts tien vrouw, een schamele 14 procent.

 


Uitgebreid zoeken

     
    IIW NL       
           
     
  
  
     
     
     
  
        
  
        
  
        
        
     
     
 IIW NL