#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


5000 Vrouwen op weg naar VN in New York

Vrouwenvertegenwoordiger Willemien Koning bereidt zich voor op de 62e Commission on the Status of Women van 12-23 maart in New York. Zij schreef hierover de volgende blog.

 

De spanning stijgt. Mijn eerste bezoek aan de Verenigde Naties is zeer dichtbij gekomen. Morgen vertrek ik naar New York en ik heb er ontzettend veel zin in. De komende twee weken heeft de VN haar speciale vergaderingen over de positie van vrouwen. Daarnaast zijn er zogenoemde side-events die worden georganiseerd door maatschappelijke organisaties. De naam van dit evenement is ‘’Commission on the Status of Women’’ en het is de 62ste maal dat dit georganiseerd wordt (CSW62). Er hebben zich ruim 5000 vrouwen van over de gehele wereld aangemeld. Ik heb van voormalige VN-Vrouwenvertegenwoordigers al gehoord dat het soms vechten is om een plekje te bemachtigen in de zaal waar de meest belangrijke evenementen zich afspelen. Maar het is natuurlijk vooral een unieke kans om veel invloedrijke vrouwen te ontmoeten en belangrijke afspraken te maken.

 

De afgelopen weken heb ik mij voorbereid op CSW62 door in Nederland op veel plekken input te verzamelen voor mijn inbreng en door de ontelbare vergaderingen van de CSW62 goed in kaart te brengen. Daarnaast heb ik contact met enkele organisatoren. Het is voor mij een eer dat ik op drie side-events een toespraak mag houden en deel mag nemen in het panel. Daar ben ik ontzettend blij mee want dat geeft mij de kans om input te leveren, gedachten en ervaringen uit te wisselen over het versterken van de positie van vrouwen wereldwijd, met de focus op vrouwen en meisjes op het platteland. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de wereldvoedselvoorziening, maar leven soms zelf in armoede. Het is essentieel dat ook hun positie versterkt wordt.

 

Zo mag ik maandag spreken op het event van de Hongaarse Vrouwenorganisatie over het belang van digitalisering, innovatie en techniek. Daarnaast spreek ik op het event van Brazilië in samenwerking met het Vrouwenwaterplatform en de Soroptimisten over toegang tot water als sleutel voor economische empowerment van vrouwen. Mijn derde toespraak is bij een event dat mede georganiseerd wordt door onze Nederlandse organisatie ‘’Platform ZijN’’.

 

Naast alle events heb ik afspraken met de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties, ik spreek regelmatig met de officiële regeringsdelegatie die namens Nederland de onderhandelingen voert bij het bereiken van een definitieve VN-tekst. Die tekst gaat onder andere over gendergelijkheid en over het empoweren van meisjes en vrouwen. Doel is om concrete afspraken te kunnen maken. Elke stap voorwaarts is er één!

 

Na een week vergaderen en input leveren zal mijn hoofd waarschijnlijk helemaal vol zit met informatie en nieuwe inzichten. Dan vertrek ik naar het platteland van de Verenigde Staten. Daar heb ik een aantal afspraken met vrouwen om te zien en te horen hoe hun situatie is en wat zij doen om de positie van vrouwen goed in beeld te krijgen en waar nodig te versterken. Veel zin heb ik ook in het bezoeken van enkele boerinnen. Verder heb ik in Washington een afspraak met de Amerikaanse landbouworganisatie die actief meewerkt aan het empoweren van vrouwen op het platteland.

 

Goede voorbeelden op andere plekken in de wereld toepassen kan veel positieve effecten opleveren. Daarom gaan we met ruim 5000 vrouwen naar New York om ervaringen uit te wisselen en ook om elkaar te empoweren zodat ieder op zijn eigen plek de beste inzet kan leveren en natuurlijk om een bijdrage te leveren aan goede afspraken binnen de VN!

 

Nu eerst mijn koffer inpakken, mijn presentaties afronden en op USB-Stick plaatsen en vooral niet vergeten mee te nemen. New York here I come!


Uitgebreid zoeken