#caption
#caption


Politieke avond Soroptimist Club druk bezocht

De NVR heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 een toolkit ontwikkeld voor organisaties om hun eigen bijeenkomsten te organiseren. Lees hier het verslag van Soroptimistclub Zoetermeer e.o.

 

Op dinsdag 13 februari organiseerde Soroptimistclub Zoetermeer e.o. in restaurant de Sniep een avond over vrouwen in de lokale politiek. De nadruk lag hierbij op de beweegredenen van vrouwen om actief te worden en te zijn in de politieke arena en niet zozeer op de politiek zelf.
Na een kort welkomstwoordje door Yvonne Carels, president van de club en Gerda Geenjaar, avondvoorzitter, trapte Janneke van Reeuwijk af met een quiz over vrouwen in de politiek in het heden en verleden, waaraan alle aanwezigen meededen. De kennis onder de aanwezige 53 vrouwen was opvallend groot. Na een aantal meerkeuze-vragen moesten de overgebleven 'quizkandidaten' antwoord geven op de vraag hoeveel vrouwen er in Zoetermeer wonen. Ingeborg ter Laak, fractievoorzitter van het CDA, kwam het dichtst bij het juiste antwoord  van 63.501 vrouwen en werd hiervoor beloond met een boekje van ProDemos, het 'Huis voor democratie en rechtsstaat'.
Het hierna door Gerda Geenjaar gevoerde gesprek  met en tussen vier panelleden, Ingeborg ter Laak (CDA), Margot Kraneveldt (PvdA), Juliëtte Meurs (Zoetermeer Vooruit) en Agnes van Kuijen (D66), gaf een goede inkijk in  het leven van vrouwen in de politiek en waarom ze in de politiek zijn gegaan. De redenen waarom varieerden van 'de wereld iets mooier willen maken' en 'zelf ook meepraten in plaats van praten over' tot 'een partij vormgeven om de eigen idealen te verwezenlijken' en 'invloed uit kunnen oefenen'.
Na de pauze kregen 12 vrouwen uit de lokale politiek een eigen tafel toegewezen voor een speeddate. In 6 rondes van 5 minuten konden de andere aanwezige vrouwen (en één man!) deze tafels langs om een kort gesprek te voeren met en vragen te stellen aan deze vrouwen.
Door het afwisselende programma had de avond een zeer dynamisch karakter. Bovendien vonden de aanwezigen het prettig om zo vlak voor de  gemeenteraadsverkiezingen een persoonlijke indruk te krijgen van de 'mens achter de vrouw in de politiek'.
Onder het motto 'politiek is leuk en leerzaam' werd de avond rond half elf afgesloten.


Hans Pielkenrood
Soroptimistclub Zoetermeer e.o.

 

 


Uitgebreid zoeken

  
              
     
    IIW NL    
     
  
  
  
  
        
    IIW NL