#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg
#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg


WOUW lid Saar Boerlage in de schijnwerpers gezet

Tijdens het Pakhuis de Zwijger Nieuwjaarsdiner op 9 januari 2018 werd de eerste Nieuw Amsterdam prijs uitgereikt. WOUW lid Saar Boerlage werd geëerd voor haar tomeloze inzet.

 

Zie het bericht op de website van Pakhuis de Zwijger

 

Pakhuis de Zwijger, het onafhankelijk platform voor creatie en innovatie in Amsterdam, heeft voor de eerste keer de Nieuw Amsterdam Prijs uitgereikt aan activisten Jerry Afriyie en Saar Boerlage. ‘Jerry Afriyie en Saar Boerlage zijn constructieve idealisten, dromers en doeners tegelijkertijd. Onvermoeibaar hebben zij gestreden voor een betere stad. Bovendien hebben hun inspanningen geleid tot tastbaar resultaat,’ aldus Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger.

 

Een leven voor de publieke zaak

Oud-universitair docent en geograaf Saar Boerlage (1932) ontving de speciale prijs ‘Een leven lang voor de stad’. Belangrijke wapenfeiten zijn haar inzet voor ouderenbeleid en vrouwenemancipatie bij WOUW, het netwerk van maatschappijkritische 50+-vrouwen. Een kroon op haar werk in dit kader is de totstandkoming van de Akropolistoren op het Zeeburgereiland, waarvan zij initiatiefnemer en drijvende kracht was, en inmiddels bewoner. Zij richtte hiervoor met een aantal anderen een wooncoöperatief op en ging in gesprek met wooncorporatie De Alliantie. In het verleden streed ze met succes tegen de privatisering van het GVB en tegen de komst van de Olympische Spelen naar Amsterdam in 1992. Bovendien was ze jarenlang raadslid in Amsterdam, stond ze aan de basis van GroenLinks en was ze een van de eerste voorvechters van het Basisinkomen. Saar Boerlage werd in 2011 reeds onderscheiden met het Ereteken van Verdienste van de gemeente Amsterdam.

 

Nieuwe prijs voor Amsterdamse veranderaars

 

‘Wij hebben de Nieuw Amsterdam Prijs in het leven geroepen om personen te eren die na jarenlange inspanning, met doorzettingsvermogen en een helder doel voor ogen, een voor onze stedelijke samenleving impactvolle en relevante verandering tot stand hebben gebracht,’ zegt Egbert Fransen, directeur van Pakhuis de Zwijger. ‘Voor deze eerste editie hebben we twee personen gekozen die opereren in hetzelfde domein: maatschappelijk activisme gericht op sociale innovatie in de stad.’ De Nieuw Amsterdam Prijs werd in aanwezigheid van 250 gasten uitgereikt tijdens het eerste Nieuw Amsterdam-diner op dinsdag 9 januari in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam.

 


Uitgebreid zoeken