#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


Interview Jamila Aanzi Vrouwenvertegenwoordiger 2017

Jamila Aanzi nadert het einde van haar jaar als VN Vrouwenvertegenwoordiger. Hoe heeft ze het ervaren en wat geeft ze haar opvolger Willemien Koning mee? Sanne Kanters (vrijwilliger NVR) en Roséanne Timmer-Aukes (communicatie medewerker NVR) interviewden haar.

 

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?

Naast een paar vaste momenten, zoals die bij de VN, is het een vrij in te delen jaar. Ik heb dat ingevuld met mooie gesprekken, bezoeken en een social media campagne en de combinatie daarvan maakte het voor mij een jaar dat ik als heel fijn heb ervaren. Het jaar was grotendeels zoals ik had verwacht dat het zou zijn, maar het is ook een flexibel jaar met verrassende ontmoetingen. In New York, tijdens het deelnemen aan de CSW in maart, heb ik 3 van de 4 oprichters van de women’s march mogen ontmoeten - fantastische vrouwen, die een grote bijdrage hebben geleverd aan de vrouwenzaak afgelopen jaar en een boel mannen en vrouwen hebben geïnspireerd om zich tot het feminisme te bekeren. In Nederland heb ik mogen dineren met de dames van het GAIA netwerk, vrouwen in de aardwetenschappen. Ik had nog nooit van ze gehoord, maar wat een fantastische club vrouwen is dat. Voor een andere club, YWCA, mocht ik de golden girl awards uitreiken aan 2 dames die elke dag keihard werken om deze wereld een stuk mooier te maken. En, geheel onverwachts, mocht ik aanwezig zijn bij het jaarevent van TOPVROUWEN, in het bijzijn van de koning. In het automuseum hebben we daar gesproken over hoe meer vrouwen achter het stuur te krijgen, in topposities dus.

De speech is natuurlijk hét hoogtepunt van het jaar, waar je maanden lang naartoe werkt. Een ontzettend spannend moment, maar ook een hele unieke ervaring die je de rest van je leven bijblijft. Daarnaast heb ik hele mooie gesprekken gevoerd, waar ik stuk voor stuk van heb genoten - maar van de gesprekken met mannen over vrouwen, emancipatie en feminisme wel het meest.

 

Kun je iets vertellen over het thema waar je aandacht voor vroeg, namelijk: womens economic empowerment in the changing world of work?

Ik heb specifiek voor dit jaar gesolliciteerd vanwege dit thema, omdat ik met o.a. mijn FNV ervaring veel kennis en een groot netwerk had [Jamila was 3 jaar lang vice-president van FNV Jong, red.]. Het thema is relevant, ook buiten dit jaar, maar het is goed dat het specifieke aandacht kreeg door het als CSW thema op te pakken. Die changing world of work, daar zitten we midden in. Robotisering en digitalisering doen de arbeidsmarkt veranderen, dat kan minder werk betekenen, maar brengt ook kansen met zich mee in nieuw soort werk.

 

 

Hoe staat het nu met de economische positie van vrouwen in Nederland en Europa en welke ontwikkelingen heb je hierin zien plaatsvinden?

Dat gaat minder goed dan we als land willen geloven. We zijn minder geëmancipeerd dan we denken. We zakken op verschillende internationale lijsten. De Tweede Kamer verkiezingen in maart 2017 lieten het fenomeen ‘mannenbolwerk’ goed zien. Ook in de top van het bedrijfsleven zetten we nog geen stappen. En een premier die niet wil letten op de man-vrouw verhouding in zijn kabinet, omdat hij dat ‘bijzaak’ vindt, helpt natuurlijk ook niet. Maar, het gaat wel goed met de meisjes op school. Al jaren studeren er meer meisjes dan jongens af - nu moeten we dat alleen nog terug gaan zin in de top.

 

Wat zijn de belangrijkste bevindingen en actiepunten wat betreft de economische empowerment van vrouwen die bleken uit de vergadering?

Dat we een eind zijn gekomen, wereldwijd, maar dat er ook nog een hoop te doen is om de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd te verbeteren. Het is daarom belangrijk dat de positie van vrouwen een agendapunt blijft en daar commitment voor komt en/of blijft.

 

Op welke manier sluit dit thema aan bij jouw persoonlijke en professionele waarden, ambities en achtergrond?

Emanciperen doe je middels onderwijs en werk, zo heb ik dat voor mezelf gedaan en zo hoop ik dat elk meisje wereldwijd dat kan doen. Dat begint met toegang tot onderwijs, de arbeidsmarkt en gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Dit thema sloot daar perfect bij aan om er mijn bescheiden bijdrage aan te leveren.

 

Naar welk land, of welke landen, kan Nederland het beste kijken als voorbeeldfunctie wanneer het gaat om economische empowerment van vrouwen?

Dan komen we al gauw uit in Scandinavië, landen waar het zowel zwangerschapsverlof als ouderschapsverlof vele malen beter is geregeld voor zowel mannen als vrouwen. Zo is het voor vrouwen makkelijker om weer aan het werk te gaan. In Nederland hebben we nog steeds 2 dagen vaderschapsverlof, schandalig en we lopen daarmee vreselijk achter in Europa.

 

 

Dan nu over je statement. Hoe voelde het om je statement  voor te dragen tijdens de AVVN 2017?

Als meisje had ik een enorme angst voor spreken in het openbaar, daar heb ik hard aan gewerkt en om de VN toe te spreken was voor mij persoonlijk ‘my moment of glory’.

Ik heb mij op verschillende manieren voorbereid: met kennis die ik al had, door het bezoeken van de jaarlijkse Commission on the Status of Women en door gesprekken te voeren met verschillende vrouwen en mannen uit het bedrijfsleven, de politiek en de overheid. Via social media kanalen heb ik om input gevraagd en deze ook kregen. Zo kon ik een speech schrijven die vanuit verschillende invalshoeken kijkt naar de empowerment van vrouwen.

 

Hoe heb je de stem van ‘de Nederlandse vrouw’ laten spreken tijdens de vergadering in New York?

De Nederlandse vrouw is divers: in leeftijd, in opleidingsachtergrond, in lifestyle, in culturele achtergrond, en ga zo maar door. In mijn jaar heb ik verschillende vrouwen proberen te spreken om in een New York namens een zo grote mogelijke groep vrouwen te spreken en zo een inclusieve stem te zijn.

            Nederland is echter het enige land met een vrouwenvertegenwoordiger en daarmee zijn we uniek. Ik heb wel vele vrouwen ontmoet die een organisatie vertegenwoordigen en dit vol passie doen. In NYC lopen wel veel jongerenvertegenwoordigers rond, namens verschillende landen. Ik zou andere landen aanraden om net als Nederland ook iemand te benoemen als vrouwenvertegenwoordiger, al is het maar om samen op te trekken en zo in new york een nog grotere en luidere stem te hebben.

 

De Toekomst.

Welke ervaringen die je dit jaar hebt opgedaan neem je mee voor de toekomst?

Ik heb veel mooie mensen ontmoet, in Nederland en in New York, en daar mooie gesprekken mee gevoerd die ik zal koesteren. Met deze ervaringen van dit jaar ga ik door om het rendement van diversiteit te laten zien.

 

Tot slot: heb je een aantal woorden van advies of aanmoediging voor je opvolger Willemien Koning?

 

Beste Willemien,

 

Gefeliciteerd met je benoeming tot VN Vrouwenvertegenwoordiger 2018. Het CSW thema dat ingaat op de empowerment van plattelandsvrouwen is helemaal jouw thema. Ik weet zeker dat je een mooi jaar tegemoet gaat, met hopelijk net zulke inspirerende ontmoetingen en gesprekken als ik heb gehad. Ik voeg mij bij de club van voormalige vrouwenvertegenwoordigers, maar ga jou natuurlijk volgen en wij gaan elkaar vast regelmatig spreken om ervaringen te wisselen. Ik wens je veel succes toe, maar bovenal veel plezier. Het jaar is zo voorbij, dus probeer van elk moment te genieten.

 

Liefs,

Jamila

 

 

Kijk hier voor alle blogs die Jamila heeft geschreven het afgelopen jaar.

Kijk hier voor Jamila haar statement.


Uitgebreid zoeken