#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg
#caption
FEM Talk 2019: de winst van werk en de waarde van zorg


Vrouwen spreken uit met #Metoo

Overal over de wereld vertellen vrouwen dat ze te maken hebben gehad met intimidatie of geweld met de #MeToo. Er is een beweging gaande. De geest is uit de fles en gaat niet meer terug. Lees hier meer over #MeToo

 

Wat cijfers:

  • 45% van alle vrouwen maakte ooit in haar leven fysiek en/of seksueel geweld mee;
  • Bijna driekwart (73%) is ooit seksueel geïntimideerd;
  • Eén op de tien vrouwen is ooit in haar leven verkracht.

Zie voor meer cijfers de factsheet van Atria: Geweld tegen vrouwen: feiten en cijfers.

 

 

Essa Reijmers, adviseur Blijf Groep. Over de actie #MeToo:

Het is een mooie actie, goed om het onderwerp zo breed bespreekbaar te maken: het heeft grote impact en grote zichtbaarheid. Er is ook een keerzijde. Het is triest dat de ervaringen van één vrouw, twee vrouwen, tien vrouwen... kennelijk niet voldoende zijn om geloofd te worden en de ernst van deze problematiek te erkennen. Er is kennelijk een massa-"outing" voor nodig om het onderwerp zichtbaar, geloofwaardig en politiek te maken.

 

Het is belangrijk dat vrouwen zich uitspreken, zich mogen/ kunnen / durven uitspreken, dat zij geloofd worden en dat er binnen bedrijven en gemeenschappen veilige wegen komen om te bewandelen als ze te maken krijgen met seksuele intimidatie op wat voor manier ook, zonder dat het weerslag heeft op hun positie.

 

Daarnaast is het net zo belangrijk dat ook mannen zich uitspreken over de onwenselijkheid van seksuele intimidatie, misbruik en geweld tegen vrouwen en hun verantwoordelijkheid nemen tegen het 'gedogen', afdoen als een grapje, niet serieus nemen, bagatelliseren en opstaan tegen seksuele intimidatie. Elke vrouw (ook al is het er 'maar' een) die seksuele intimidatie en geweld en machtsmisbruik mee maakt is er een teveel....

 

 

Tineke Franssen, voorzitter Stichting Zijweg:

Tineke Franssen is voorzitter van Stichting Zijweg. Stichting Zijweg steunt, sinds 2005, vrouwen en hun kinderen die te maken hebben (gehad) met (ex-)partnergeweld en behartigt hun belangen. Zijzelf heeft ook te maken gehad met geweld. In de NRC en bij nieuwsuur doet zij haar verhaal.

 

#ZijOok in de NRC

‘Mijn kinderen waren net het huis uit. Ik ging werken als secretaresse. Mijn baas vertelde dat hij het niet getroffen had met zijn vrouw. Hij wilde een prinses in de keuken, een koningin aan zijn arm en een tijger in bed. Zijn vrouw was geen van alle.

„Ik moest het gezellig voor hem maken op kantoor. ‘Tuttelen’, noemde hij dat. Het begon met seksueel getinte opmerkingen. Later greep hij met zijn hand in mijn kruis.

„Ik hield een logboek bij van zijn gedragingen en meldde mij bij een vertrouwenspersoon. Toen ik ontslagen werd – mijn baas voelde zich ‘niet meer thuis’ op kantoor – spande ik met hulp van de vakbond een civiele procedure aan. De schadevergoeding zou alléén worden uitgekeerd als ik mijn aangifte introk. Daar ben ik schoorvoetend mee akkoord gegaan. Ik heb hem getroffen waar ik hem het meeste kon treffen: in zijn portemonnee.”

 

Nieuwsuur: #metoo op de werkvloer:

Ook Tineke Franssen werd lastiggevallen door haar baas. "Ik was zijn secretaresse. Het begon met seksueel getinte opmerkingen, later greep hij met zijn hand in mijn kruis. Toen ik zoveel mogelijk afstand van hem nam, werd ik op staande voet ontslagen."

Tineke liet het er niet bij zitten. "Ik heb aangifte gedaan en ben met behulp van een advocaat van de vakbond een civiele procedure begonnen." Ze kreeg een schadevergoeding van 25.000 euro, maar wel op voorwaarde dat ze de aangifte introk.

"Dat vond ik best wel moeilijk. Want hij heeft dingen gedaan die absoluut niet acceptabel waren. Maar ook omdat hij al eerder een slachtoffer had gemaakt." Uiteindelijk stemde ze toe, omdat haar melding wel bleef staan.

De schadevergoeding was wel enigszins bevredigend. "Ik heb hem gepakt waar hij het meest gevoelig was, in zijn portemonnee." Maar het wist de nare ervaringen niet uit. "Het was afschuwelijk. Ik ging niet meer met plezier naar m'n werk en was altijd op mijn hoede."

Door alle ophef rond de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein durft Tineke nu met haar verhaal naar buiten te komen. Ze hoopt dat alle verhalen die nu in de publiciteit komen mannen aan het denken zetten.

"Ik hoop dat ze zich eens goed achter hun oren krabben en bedenken wat hun gedrag met vrouwen doet. En ik hoop dat alle vrouwen dit niet langer pikken." Ze vindt niet dat de discussie doorslaat. "De vuile was komt nu eindelijk naar buiten. En dat is goed."

 

 

Wat moet er anders na #MeToo?
In dit artikel 5 tips waar men vandaag al mee kan beginnen.
Wat moet er anders na de ontboezemingen via #MeToo?

Praat door
Corrigeer
Wees gelijk
Wees duidelijk
Lees je in

 

 

Wat achtergrond informatie over #MeToo

De beweging MeToo is meer dan 10 jaar geleden gestart door gender equality activist Tarana Burke. Ze starte metoo om te laten zien dat slachtoffers niet alleen waren.

 

Lees hier meer over het begin van MeToo


Uitgebreid zoeken