#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


Topvrouwen!

Op maandag 4 september was ik aanwezig bij het jaarevent van stichting topvrouwen. De stichting is een initiatief van werkgeversorganisatie VNO-NCW en Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap én emancipatie. De bijeenkomst vond plaats in het fantastische Louwman museum in Den Haag, in aanwezigheid van onze Koning en minister Ploumen.

 

Dat we in een automuseum zaten, was natuurlijk niet voor niks, zei voorzitter van de stichting Marry de Gaay Fortman, advocaat in Amsterdam en commissaris bij KLM en De Nederlandsche Bank. De boodschap was: „Het moet de normaalste zaak van de wereld worden: vrouwen in de driver’s seat.” 

 

Echter, is dat nog bij lange na niet de normaalste zaak in Nederland. Voor het tweede jaar op rij is het aantal vrouwelijke bestuurders van de 85 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven gedaald. Twee jaar geleden was nog 7,8 procent vrouw, dit jaar is dat 6,2 procent.

 

Cijfers waar we niet trots op mogen zijn en cijfers die om actie roepen, om actie schreeuwen. Het wordt steeds duidelijker dat we er met streefcijfers alleen niet zullen komen. Dat geluid wordt steeds vaker gedeeld en Nederland lijkt langzaamaan richting iets meer dwang te gaan. Een quotum? Ja, ik hoop het wel! Het niet hebben van een quotum heeft er niet voor gezorgd dat we stappen vooruit zetten. En een quotum is daarom nodig, om die bal te laten rollen. Laten we het nou gewoon een keer gaan invoeren.

 

Marry de Gaay Fortman ziet 2 paden die bewandeld kunnen worden, een quotum, of de turbo erop met hoe we het nu aanvliegen. Ik zou zeggen, turbo erop richting een quotum.

 

Ondertussen ben ik nog druk met het voeren van gesprekken ter inspiratie voor mijn speech bij de Verenigde Naties in oktober. Mijn VN avontuur deel ik op www.facebook.com/onzevrouwinny, volg en like de pagina! Tot 18 september is het trouwens nog mogelijk om te solliciteren voor VN Vrouwenvertegenwoordiger 2018. Ik hoor van verschillende kanten vrouwen én mannen die hun interesse tonen en solliciteren overwegen, vind ik leuk. Meer info:  http://www.nederlandsevrouwenraad.nl/html/index.php?paginaID=3389

 

Tot de volgende weblog,

Jamila

 


Uitgebreid zoeken