#caption
#caption


Vrouwen, ja jij, stel je kandidaat!

Beste vrouwen, stel je kandidaat voor de gemeenteraad. Het percentage vrouwen in de gemeenteraad moet omhoog. Waarom word jij geen gemeenteraadslid?

 

De globale cijfers: Momenteel is 28% van de 8.931 gemeenteraadsleden vrouw; van de wethouders is maar 21% vrouw. Dit percentage is sinds de invoering van het passief vrouwenkiesrecht (1917) nog nooit hoger geweest. Dit terwijl meer dan 50% van onze bevolking vrouw is. Tijd voor verandering.

 

De NVR heeft voor de landelijke verkiezingen uitgezocht hoe het zat met de vrouwen op de kieslijsten van de partijen. Het was niet best gesteld, maar 35% van de lijsten was vrouw. Daarnaast waren ze ook niet gelijk over de lijst verdeeld (met uitzondering van de PvdA). Om er voor te zorgen dat er meer vrouwen in de gemeenteraad komen is het van belang dat er strategisch gestemd wordt op een vrouw lager op de kieslijst zodat deze met voorkeursstemmen verkozen kan worden. Om op een vrouw te kunnen stemmen moeten er wel genoeg vrouwen op de kieslijst staan.

 

Wordt één van de vrouwen op de lijst! Stel je kandidaat! Verandering begint bij jezelf. Be the change!

 

Twijfel je nog? Neem contact op met gemeenteraadsleden in jouw gemeente om tijdens het reces een kopje koffie te drinken en het te hebben over het zijn van gemeenteraadslid. Stel je vragen en kies je partij. Laat je vooral niet tegenhouden en stel je kandidaat!

 

Praktische informatie:
Gemeenteraadslid is een parttime functie van ongeveer 20-24uur in de week. De vergoeding hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. 1 dag in de week zijn er fractievergaderingen en raadsvergaderingen zijn 1x in de maand met uitzondering van de zomer. Raadsvergaderingen zijn meestal op donderdagavond, maar dit kan verschillen per gemeente. Voor meer informatie neem contact op met uw eigen gemeente en gemeenteraad.

Je solliciteert bij een partij. Kijk bij uw gemeente wanneer de termijn voor kandidaatstelling sluit bij uw partij.


Uitgebreid zoeken

        
     
  
           
       IIW NL 
        
  
  
  
     
  
  
     
  
     
 IIW NL