#caption
#caption


Het percentage vrouwen in de raad moet omhoog!

Volgend jaar maart zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Na de resultaten van de landelijke verkiezingen wil de werkgroep Kies een Vrouw doorpakken. Het percentage vrouwen in de gemeenteraden moet omhoog! Momenteel is 28% van de 8931 gemeenteraden vrouw en dat percentage is sinds dat vrouwen passief kiesrecht hebben (1917) nog nooit hoger geweest.

 

De werkgroep is al een aantal maanden bezig om met het project Kies een Vrouw zoveel mogelijk vrouwen verkozen te krijgen op 21 maart 2018. Dat begint vandaag, met een oproep aan iedereen die haar bijdrage wil leveren aan de samenleving, om dat (ook) te doen vanuit de politiek. Stel je vandaag nog kandidaat!

 

Waarom jezelf kandidaat stellen voor de gemeenteraad, vraag je je misschien af? Een gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente op de belangrijkste punten. Zij gaan over het wel of niet bouwen van een nieuw zwembad en subsidies voor sportverenigingen bijvoorbeeld. Daarmee behartig je de belangen van de inwoners van jouw gemeente namens een politieke partij. Bovendien controleren de raadsleden of de Burgemeester en Wethouders het gekozen beleid goed uitvoeren. Voor het raadswerk krijgt een raadslid een een vergoeding.

 

Twijfel je? Doe dan de test: Schuilt er een politicus in mij?

 

De oproep aan alle vrouwen: Stel jezelf kandidaat!

Wil je meebeslissen over het reilen en zeilen van de gemeente? Stel je kandidaat.

Moet er iets veranderen in je gemeente? Stel je kandidaat.

Wordt er teveel veranderd in je gemeente? Stel je kandidaat.

Wil je dat je stem gehoord wordt? Stel je kandidaat.

 

Hoe doe ik dat, mezelf kandidaat stellen?

Hoe gaat dat nu? Een kandidaat solliciteert bij een politieke partij om op de kieslijst te komen. Stap 1 is bepalen welke politieke partij bij je past. Laat je hierbij niet leiden door wat de partijen landelijk doen. Op gemeentelijk niveau kunnen partijen heel anders zijn. Vergeet ook de lokale partijen niet mee te nemen in je overwegingen. Als je hebt gesolliciteerd is het noodzaak dat je ook op een verkiesbare plek komt te staan. Daarvoor mag je lobbyen. Hierover later meer.

 

Houd vooral de website: www.kieseenvrouw.nl in de gaten!

 

Door: Werkgroep Kies een Vrouw

Roséanne Timmer – Aukes, NVR, projectleider.

Jacqueline Broer, PSC

Leonie van Gils, NVR deskundigenpool

Irene Janssen, www.irenejanssen.nl

Annette Noya, MVR

Dieny Scheffer, Kon. NVVH-vrouwennetwerk

 


Uitgebreid zoeken

        
     
 IIW NL 
              
     
     
     
     
  
     
  
     
  
  
  
 IIW NL