#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


Update bij de 61e CSW

De 61e commission on the status of women (CSW) is inmiddels halverwege en duurt nog tot en met vrijdag 24 maart. Ik ben inmiddels anderhalve week in Amerika en ben niet in New York, maar in Washington DC gestart. Hier heb ik een aantal afspraken gehad op de Nederlandse ambassade over vrouwen en mensenrechten, bij the national democratic institute (NDI) over hun gender, women and empowerment programma en als laatste bij de Wereldbank gesproken met de global lead on social inclusion.

 

 

Zondag 12 maart kwam ik aan in New York, die dag vooral mijn tijd besteed aan het regelen van papierwerk  voor de Verenigde Naties. Zo moest ik onder andere mijn ground’s pas regelen om bij de sessies te kunnen zijn. Maandag 13 maart ging de commissie dan echt van start, dat deden ze bij de Verenigde Naties met een openingsceremonie waar meerdere mensen spraken zoals de voorzitter van de CSW, maar ook de nieuwe Secretary General, Antonio Guterres. Bij zijn aanstelling, maar ook nu bij zijn openingsspeech, gaf hij aan dat gender equality een persoonlijk speerpunt is. Hij eindigde zijn speech met “you can count on me, you can count on the UN”. Hier gaan we hem natuurlijk aan houden.

 

Tijdens de CSW vinden er een aantal dingen tegelijkertijd plaats, de CSW vergaderingen, de side events in het VN gebouw georganiseerd door deelnemende landen, de parallel events buiten het VN gebouw georganiseerd door NGO’s‏ en de onderhandelingen.

 

Tijdens de CSW lopen duizenden mannen en vrouwen, maar voornamelijk vrouwen, rond in en buiten het VN gebouw. Het is er gezellig druk en het is een divers internationaal gezelschap. Vanuit Nederland is er een delegatie mee vanuit het Ministerie van OCW en het Ministerie van Buitenlandse Zaken en daarnaast zijn er ook Nederlandse NGO’s mee.

 

Tijdens de tweede week van de commissie gaat de vergadering gewoon door, de onderhandelingen ook en zijn er weer vele side events en parallel events. Alle events staan in het teken van het VN thema van dit jaar, women’s economic empowerment in a changing world of work. Op de Facebook pagina van ‘OnzeVrouwInNY’, Twitter @OnzeVrouwInNY en via Instagram @jaanzi geef ik dagelijks een inkijkje in wat ik hier doe en wie ik hier ontmoet. Like en volg mij op social media en blijf op de hoogte van mijn CSW avontuur.


Uitgebreid zoeken