#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe
#caption
Clarice Gargard, Vrouwenvertegenwoordiger 2019 spreekt Algemene Vergadering van de VN toe


Het is man wat de klok slaat!

Door Jamila Aanzi, vrouwenvertegenwoordiger 2017:

 

Gefeliciteerd, het is vandaag internationale vrouwendag! En over precies een week gaan we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezing (15 maart). Wat die twee in 2017 nog met elkaar te maken hebben? Veel. Heel veel! Hoewel op (bijna! Hallo SGP) elke kandidatenlijst vrouwen te vinden zijn, zie je op tv, in de kranten en hoor je op de radio vooral de mannen, want dat lijkt nog steeds het hoofdingrediënt te zijn om lijsttrekker te zijn of te worden. Het is man wat de klok slaat.

En dat is toch gek! In Nederland is een kleine meerderheid vrouw en studeren steeds meer meisjes dan jongens af. En toch lukt het ons niet om door te stromen naar de topposities. Niet in het bedrijfsleven, niet bij de overheid en dus ook niet in de politiek. En dat terwijl ik in het buitenland altijd complimenten krijg over Nederland, dat we het hier zo fantastisch hebben geregeld voor zowel man als vrouw en dat we een voorbeeld zijn op het gebied van emancipatie.

Maar zijn we dat ook? Nee, niet altijd! Maar de marketing en branding naar buiten toe en in Nederland zelf is wel hartstikke goed gelukt.

Wat is er aan de hand? In december 2016 kwam de emancipatiemonitor uit. Conclusie: vrouwenemancipatie vordert langzaam. In oktober 2016 kwam de Global Gender Gap Report, opgesteld door het World Economic Forum, uit. Onderdeel van dit rapport is de Global Gender Gap Index, de index geeft inzicht in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 144 landen, waarbij is gekeken naar economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed en gezondheidszorg/ levensver­wachting. Conclusie: Nederland is 3 plaatsen gezakt op de index. Landen die het beter doen dan Nederland? Namibië, Burundi, Slovenië en Rwanda. Als we in Nederland in dit tempo doorgaan verwacht het World Economic Forum dat in het jaar 2133 de ongelijkheid op alle niveaus tussen mannen en vrouwen zal zijn opgeheven. 2133! Dat duurt dus nog 116 JAAR. 116 jaar, voordat we in 2133 zijn en gelijkheid tussen mannen en vrouwen zullen kennen. Dat gaan wij, onze geboren en ongeboren kinderen én kleinkinderen allemaal niet meemaken.

Voor een dus ó zo geëmancipeerd land, is er behoorlijk nog wat ongelijkheid. Iets dat we ons niet vaak genoeg realiseren. Naast het vieren wat we wel hebben bereikt, is het ook goed om deze internationale vrouwendag te beseffen dat we er nog lang niet zijn. We moeten dus aan de slag, mannen én vrouwen. Vrouwenemancipatie is niet enkel een zaak voor vrouwen, maar een gedeelde verantwoordelijkheid met mannen. Als het over feminisme en emancipatie gaat, dan wordt er voornamelijk naar de vrouwen gekeken. Maar we kunnen gelijkheid alleen eerder dan 2133 realiseren als de mannen zij aan zij met vrouwen hiermee aan de slag gaan. En dat is alleen maar logisch, want een man hoeft niet lang te zoeken in zijn naaste omgeving om een vrouw te vinden. Dit gaat over hun moeders, vrouwen, vriendinnen, zussen, dochters en nichten. En ik kan mij niet voorstellen dat mannen het oké vinden als één van die vrouwen minder loon krijgt dan een man die hetzelfde werk doet. Dat is nu helaas wel het geval, vrouwen verdienen nu ongeveer wat mannen in 2006 verdienden. Mannen, strijd met ons mee, we hebben jullie net zo hard nodig op weg naar gelijkheid.

Wat kunnen we nu al doen? We kunnen beginnen met deze verkiezingen onze stem te geven aan vrouwen. Zo dragen we bij aan een betere representatie in de Tweede Kamer en dragen we bij aan de politieke invloed van vrouwen. 100 jaar geleden werd bij grondwetswijziging het passief kiesrecht voor zowel vrouwen als mannen ingevoerd. In 1918 werd Suze Groeneweg voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. 100 jaar later is slechts een derde van de Tweede Kamerleden vrouw en het ziet er niet naar uit dat dat er meer worden na 15 maart. Stem op een vrouw en Kies een vrouw zijn 2 initiatieven die ervoor pleiten om op een vrouw te stemmen. Niet op de eerste vrouw, want die komt er wel in, maar juist op vrouwen die wat lager op de lijst staan. Zo geven we die vrouwen meer kans om de Kamer in te komen door middel van voorkeursstemmen.

Zelf zal ik op 15 maart in New York zijn voor de commission on the status of women (CSW) van de Verenigde Naties. Mijn zusje zal namens mij mijn stem op een vrouw uitbrengen. Ik zal jullie zoveel mogelijk meenemen in mijn VN-avontuur via sociale mediakanalen, op Facebook via de pagina ‘Onze Vrouw In NY’ en via Twitter @OnzevrouwinNY.

Ik wens u allen een hele fijne internationale vrouwendag en veel stemplezier toe.

 

 


Uitgebreid zoeken