#caption
#caption
Willemien Koning Vrouwenvertegenwoordiger 2018


Internationale Vrouwendag, startschot voor #equalpay

De Nederlandse Vrouwen Raad ondersteunt het manifest van de FNV over gelijk loon, equal pay dat op internationale vrouwendag is overhandigd aan SER-voorzitter Mariëtte Hamer, Minister Jet Bussemaker en (kandidaat)- Kamerleden. Met het overhandigen van het manifest is het startschot gegeven voor meer acties voor #equalpay en meer echte banen voor vrouwen.

 

Zie het bericht op de FNV website

 

Vakvrouwen van de FNV hebben vandaag op Internationale Vrouwendag in Den Haag het startschot gegeven voor meer acties voor #equalpay en meer echte banen voor vrouwen. Op het Plein in Den Haag onthulden zij een metershoog kunstwerk voor alle werkende vrouwen.

Internationale Vrouwendag

 

Met een manifest aan SER-voorzitter Mariëtte Hamer, Minister Jet Bussemaker en (kandidaat)- Kamerleden, zetten zij hun oproep kracht bij. Het manifest van de FNV wordt ondersteund door Women Inc, kennisinstituut Atria en de Nederlandse Vrouwenraad.

 

’De loonkloof is niet meer van deze tijd. Je ziet dat onze leden in de zorg en in de schoonmaak al samen knokken voor meer loon en echte banen. Wij willen dat de politiek en werkgevers hier ook werk van maken. Dat kan bijvoorbeeld door betere regelingen om werk en zorg te combineren, óók voor mannen’, zegt Mariëtte Patijn uit het FNV-bestuur.

 

Vrouwen verdienen in Nederland 16 procent minder dan mannen, blijkt uit cijfers van het CBS. ‘Als je dat bekijkt over een heel jaar, zou dat betekenen dat vrouwen vanaf 3 november voor niks werken’, zegt Mariëtte Patijn uit het FNV-bestuur. Voor een deel wordt het loonverschil verklaard doordat vrouwen vaker in deeltijd werken, gemiddeld minder hoog zijn opgeleid dan mannen en daardoor in lagere functies werken. In bedrijven en instellingen waar meer vrouwen werken wordt vaak minder betaald. Daarnaast werken vrouwen vaker in flexbanen dan mannen. Voor een deel is het loonverschil ook niet te verklaren en zou er sprake kunnen zijn van oneerlijke beloning. De loonkloof werkt lang door, daardoor hebben vrouwen op oudere leeftijd ook een krapper pensioen.

 

Vrouwen van de FNV laten de komende week samen met hun mannelijke bondgenoten meer van zich horen. Op 8 maart houdt de maritieme vakbond Nautilus een internationale lunch met speeches van vrouwelijke medewerkers. Op 11 maart organiseert FNV Vrouw in Utrecht een FNV Ladies Rights Day. Op diezelfde dag lopen FNV’ers in Amsterdam mee met de WomensMarch. Op 1 mei, de Dag van de Echte Banen, is gelijk loon voor vrouwen een van de belangrijke onderwerpen. Verder roept de FNV 3 november uit tot Equal pay day. Na 3 november is er nog 16% van het jaar over en werken vrouwen feitelijk gratis.


Uitgebreid zoeken