#caption
#caption


Politieke sekswijzer. De stemwijzer over seksualiteit, gelijkheid en eigen keuzes

De NVR ondersteunt het initiatief van de gendersensitieve stemwijzer: de politieke stemwijzer, want seksualiteit, gelijkheid, eigen keuzes, het is allemaal politiek.
 

 

Op 14 februari, de dag van de liefde, lanceren we de Politieke Sekswijzer. Voor kiezers die seks en gelijkheid tussen man en vrouw belangrijk vinden, is er vanaf vandaag de Politieke Sekswijzer, een stemwijzer geïnitieerd door Rutgers, Amref Flying Doctors, WO=MEN en Aidsfonds. Hiermee kunnen Nederlandse kiezers bekijken welke politieke partij het beste past bij hun mening op thema’s als abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking en genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. Seksualiteit is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.

 

“Veel mensen hebben het niet door, maar de politiek heeft wel degelijk invloed op de seksualiteit van mensen, op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen of op homo-emancipatie. Deze stemwijzer laat door middel van stellingen zien hoe politieke partijen denken over deze issues,“ legt Ton Coenen uit.

 

Ongeplande zwangerschappen in ontwikkelingslanden en prostitutie in Nederland lijken verschillende dingen, maar ze hebben toch iets gemeenschappelijk. Ton Coenen, directeur van Rutgers licht toe: “Ze hebben te maken met de keuzes van de politiek. En die keuzes hebben gevolgen voor de vrijheid van mannen en vrouwen op het gebied van seksualiteit. Het tegengaan van kindhuwelijken, daar kiezen we voor, of niet. Net zo goed als het wel of niet promoten van gendergelijkheid, of het beschikbaar stellen van een hiv-preventiepil.”

 

Moet er op elke school seksuele voorlichting worden gegeven, ook die met een religieuze inslag? Moet Nederland meer geld uitgeven aan de bestrijding van meisjesbesnijdenis in het buitenland? Mag een politicus vanwege zijn voorbeeldfunctie eigenlijk vreemdgaan? Het maken van eigen keuzes rondom seksualiteit is niet vanzelfsprekend, zelfs niet in Nederland. Seksueel geweld komt hier bijvoorbeeld nog steeds veel voor: vier op de tien Nederlandse vrouwen heeft ooit te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding. En ook niet in het buitenland, waar bijvoorbeeld nog steeds meisjes op hun 12e worden uitgehuwelijkt.

 

Verantwoording: Er zijn 12 politieke partijen benaderd voor antwoorden op de stellingen van de stemwijzer. DENK, PVV, Christenunie en SGP wilden deze antwoorden niet geven. De andere politieke partijen hebben hun antwoorden en hun eigen toelichtingen geschreven. De makers hebben deze gecontroleerd aan de hand van de verkiezingsprogramma’s.

 

www.politiekesekswijzer.nl


Uitgebreid zoeken