#caption
Marije Cornelissen, Vrouwenvertegenwoordiger 2016
#caption
Marije Cornelissen, Vrouwenvertegenwoordiger 2016


Verslag 60e CSW door vrouwenvertegenwoordiger Marije Cornelissen

Van 14 tot en met 24 maart 2016 vond de 60e zitting plaats van de Commission on the Status of Women (CSW).  Marije Cornelissen is naar de CSW gegaan en heeft daar als vrouwenvertegenwoordiger New York en de VN alvast verkend voor haar speech in oktober.

 

Het thema van dit jaar is ‘Vrouwen en Klimaatverandering’. Een thema dat vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om vrouwen. De gevolgen van klimaatverandering zijn echter op veel plekken in de wereld allang merkbaar, en daar zit de link met vrouwen. Vrouwen zijn overal ter wereld de hoofdverantwoordelijken voor water, voedsel en brandstof voor hun gezinnen. Door klimaatverandering moeten zij verder lopen voor schoon drinkwater en koken zij op kerosine of rubber omdat schone brandstoffen niet meer voorhanden zijn. Vrouwen zijn verantwoordelijk voor 50 tot 80% van de landbouw in de wereld en moeten land bewerken dat uitdroogt en verandert. Verder zijn vrouwen de eerste slachtoffers bij natuurrampen, onder andere omdat zij vaker zorgen voor kinderen en hierdoor vaak thuis zijn en minder toegang hebben tot informatie over een naderende ramp. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd onder de slachtoffers van klimaatverandering.

 

Marije heeft het erg naar haar zin gehad. De CSW was voor Marije een diplomatieke cursus over hoe het er aan toe gaat bij de VN. Ze heeft verhalen verzameld, belangrijke contacten kunnen leggen en veel geleerd over de VN.  Er gebeurde veel in de dagen dat ze er was, te veel om alles op te noemen. In haar verslag staat een compilatie van de highlights, voorafgaand en tijden de CSW.

 

Lees hier haar hele verslag


Uitgebreid zoeken