#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg
#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg


Vrouwen van Nu waarschuwt voor Bisfenol A

In 2011/2013 heeft Vrouwen van Nu er al bij de overheid op aangedrongen de aanbevelingen van de Associated Country Women of the World (ACWW) over het verminderen van het gebruik van Bisfenol A (BPA) over te nemen. Die aanbevelingen waren destijds gebaseerd op een door Vrouwen van Nu ingediende resolutie. Het gebruik van BPA in babyflesjes is inmiddels verboden. Op haar website waarschuwt Vrouwen van Nu opnieuw voor BPA.

Bisfenol A is een stof die wordt gebruikt  in speelgoed, medische hulpmiddelen, verf, hard plastic verpakkingsmateriaal van voedsel en als coating aan de binnenkant van blikjes. Op deze manier kan BPA in zeer kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.

In 2015 is door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit vastgesteld dat de huidige blootstelling aan BPA weliswaar niet leidt tot gezondheidsrisico’s, zoals schade aan lever en nieren en effect op vruchtbaarheid  en hormoonsystemen. Maar bestudering van nieuw onderzoek door het RIVM dit voorjaar wijst uit dat baby’s en ongeboren kinderen misschien toch te veel van deze stof binnenkrijgen. Hierdoor hebben ze mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.

Minister Schippers gaat samen met het RIVM en het Voedingscentrum de voorlichting aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven verder uitbreiden. Ook wordt onderzoek gedaan waaruit moet blijken welke producten in Nederland het meeste bijdragen aan blootstelling aan BPA en of er veilige alternatieven te ontwikkelen zijn.

Vrouwen van Nu geeft aan dat je zelf een groot deel van de blootstelling aan BPA makkelijk kunt vermijden. “Eet zo min mogelijk eten uit blik, kies voor rvs, glas en aardewerk in plaats van plastic. Gebruik houten speelgoed in plaats van plastic. Babyflesjes zijn inmiddels BPA vrij.”

Meer informatie: www.vrouwenvannu.nl


Uitgebreid zoeken