#caption
Workshop Nationale Jeugdraad door Luce van Kempen en Jahkini Bisselin
#caption
Viering NVR 120 jaar


Op armlengte afstand?

Door NVR ingezonden opiniestuk in de Volkskrant van 15 januari 2016:

Verbijstering, ongeloof, vragen. Heel veel vragen. Wat gebeurt hier, waar gaat dit over? Waar was de politie? Dat blijkt inmiddels duidelijk: te klein in getal om iets te kunnen uitrichten. Waar waren “anderen”, mannen bijvoorbeeld die de vrouwen, hun vrouwen, hun vriendinnen hadden kunnen helpen, verdedigen, beschermen desnoods? Waarom deed niemand iets? Waren er schreeuwen om hulp? Werden die niet gehoord? Hoe kan dat eigenlijk als zovelen er min of meer bovenop stonden?

Een armlengte afstand houden, zo raadde de burgemeester aan. Goed bedoeld. En misschien heeft ze geen ongelijk. Maar het ligt ook anders. De ander die op armlengte afstand behoort te blijven, een principieel recht van ieder mens. Die armlengte representeert de persoonlijke ruimte waarbinnen anderen niet straffeloos mogen treden. Tenzij men anderen in de persoonlijke ruimte verkiest natuurlijk: geliefden, speciale contacten. Uit de literatuur is bekend dat de persoonlijke ruimte van vrouwen vaker dan die van mannen wordt doorbroken. Deels overigens door interacties van vrouwen onderling.

Recht op armlengte afstand, nadrukkelijk voor mannen én vrouwen. Vrouwenrechten zijn mensenrechten, een waarheid die maar moeizaam tot de wereld doordringt. Geweld tegen vrouwen, terugkijkend in de geschiedenis blijkt het nog niet zo lang geleden dat dat als probleem werd benoemd en erkend. Als iets dat niet vanzelfsprekend is. Als een misstand die expliciet moet worden bestreden. Die winst op de geschiedenis mag nooit meer verloren gaan. En zullen vrouwen nooit meer verloren laten gaan. Geen godsdienst, geen cultuur, geen rechtssysteem, geen vanzelfsprekendheid, geen gewoonte die daar iets tegen in mag brengen, tegen in kan brengen.

Nederlandse Vrouwen Raad
Dorenda Gerts, voorzitter
Anneke van Doorne-Huiskes, voorzitter commissie Beleidsbeïnvloeding en Belangenbehartiging

Zie ook de online versie in de Volkskrant >>

 


Uitgebreid zoeken