#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg
#caption
Goede raad van lidorganisatie ZijActief Limburg


Aanranding vrouwen geen stok om mee te slaan

Proefprocessenfonds Clara Wichmann heeft op 7 januari 2015 in reactie op de aanrandingen op oudejaarsavond/nieuwjaarsnacht in Keulen de volgende reactie uitgebracht die door de NVR volledig wordt onderschreven.

"De vreselijke "massa-aanranding" die in Keulen heeft plaatsgevonden en waarbij tientallen, zo niet honderd(en) vrouwen zijn aangerand of verkracht, zien bepaalde (politieke) partijen als argument voor het betoog dat asielzoekers moeten worden geweerd.

Nederlandse vrouwen zouden in gevaar worden gebracht door het toelaten van zogenaamde "testosteronbommen". Hiermee wekken deze partijen de indruk dat asielzoekers meer geneigd zouden zijn tot het aanranden of verkrachten van vrouwen dan de gemiddelde Westerse man. De harde cijfers wijzen er echter op dat seksueel geweld overal ter wereld voorkomt, ook in Nederland. Zo wijst recent onderzoek van de GGD Zuid Limburg in samenwerking met de Universiteit Maastricht uit dat wel 40% van jonge vrouwen in Nederland onvrijwillige seksuele ervaringen heeft gehad met een vriend, kennis of familielid. Dus niet met de spreekwoordelijke vreemde die uit de bosjes is gesprongen.

Op andere plekken ter wereld is het niet veel beter gesteld met de seksuele autonomie van de vrouw. De Verenigde Naties schatten in dat 35% van alle vrouwen ter wereld op een zeker moment wordt blootgesteld aan fysiek of seksueel geweld (al dan niet binnen een partner-relatie). Kortom, het probleem van seksueel geweld is - helaas - universeel, en niet beperkt tot bepaalde ethnische groepen.

De terechte verontwaardiging over wat de vrouwen in Keulen is overkomen, mag dus geen stok worden om de niet-Westerse man mee te slaan. Evenmin mag de massa-aanranding aanleiding vormen om het gedrag van vrouwen onder de loep te nemen, zoals de burgemeester van Keulen heeft voorgesteld. In plaats daarvan moet de aandacht liggen bij het onderzoeken en stevig aanpakken van structureel (seksueel) geweld van mannen jegens vrouwen."


Uitgebreid zoeken