#caption
#caption


CSW-paper NVR valt in vruchtbare aarde

Het paper 'Women: Agents of Change' dat de NVR voor de 54e vergadering van de Commission on the Status of Women maakte, werd tijdens de CSW-briefing op 18 februari 2010 door NVR-voorzitter Dieny Scheffer overhandigd aan Carlien Scheele. Carlien is plaatsvervangend directeur Emancipatie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en leider van de Regeringsdelegatie naar de CSW die van 1 tot 12 maart 2010 plaatsvindt in New York. Carlien noemde het een bijzonder jaar voor de CSW, niet alleen omdat het nu 15 jaar na Beijing is, waar in 1995 tijdens de vierde wereld vrouwenconferentie het Platform for Action werd opgesteld, maar ook omdat deze CSW weer een 'Declaration' op moet leveren. De declaration wordt een 'update' van de verklaring van 5 jaar geleden. 
Vol vuur sprak Dieny Scheffer bij de aanbieding van het NVR-paper over Women: Agents of Change, en over hoe het paper van de NVR vol staat met good practices. Ze had de welgemeende interesse van iedereen in de zaal en ook de regeringsdelegatie luisterde geboeid. De sfeer was welwillend, enthousiast zelfs. “Ik ben getroffen door de titel”, zei Carlien Scheele, die eraan toevoegde dat de EU moet ophouden vrouwen als slachtoffers te behandelen: het zijn actoren!
Ook tijdens de briefing zelf bleek, dat de tijd rijp is voor ‘Women: Agents of Change’. Met name uit de mond van Rob Dijksterhuis klonken vele ‘koopsignalen’: “Samenwerking met maatschappelijke organisaties is nodig; juist gezamenlijk optrekken kan effect hebben”; “Vrouwen zijn een force of peace”; “Vrouwen zijn niet alleen slachtoffer, we moeten ze zeker ook een plek aan tafel geven”.
Ook Ted Strop-von Meijenfeldt, voorzitter van het Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, deed een duit in het zakje, door tijdens haar aanvulling op het onderwerp 1325 twee keer ‘Women as agents of change’ in haar betoog te verwerken.
En zo waren er nog veel meer momenten waarop de uitgangspunten van de delegatie en aanvullingen van de aanwezigen naadloos aansloten bij de inhoud van het NVR-paper.

Tijdens de CSW-briefing kreeg Caecilia J. van Peski (op de foto naast Dieny Scheffer) de gelegenheid om zich voor te stellen aan de vertegenwoordigers van de non-gouvernementele organisaties die in groten getale naar de briefing waren gekomen. Caecilia gaat als Vrouwenvertegenwoordiger in oktober met de Regeringsdelegatie mee naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar zal zij namens de Nederlandse vrouwen spreken. Caecilia zal begin maart ook bij de CSW zijn in New York, maar dat is dan vooral om de sfeer te proeven en nog niet als formele Vrouwenvertegenwoordiger. "Ik ben een grote VN-fan", zei Caecilia, "ik ben vrouw en ik hou van de democratie; dat ga ik als Vrouwenvertegenwoordiger samenbrengen. Zij heeft inmiddels al met veel vrouwen en vrouwenorganisaties contacten gelegd, en deed dat uiteraard ook tijdens de uitgelezen gelegenheid van de CSW-briefing.
 
Zie het paper Women: Agents of Change >>

Zie het persbericht over het paper >>

Foto's: Diego Lopez/BoesinBeeld

 


Uitgebreid zoeken

           
          WMNL       
              
          GWI       
                    
  
     
  
        
           
           
  
    GWI 
  
  
  
     
  
 WMNL